„БНТ Представя“ филмът „Ангелът на Заберски“
Секция: КУЛТУРА
20 Ноември 2021 07:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„БНТ Представя“ филмът „Ангелът на Заберски“ Премиерата ще се излъчи на днес от 21:00 часа по БНТ 1

/КРОСС/ Днес в епизода на документалната поредица „БНТ Представя" зрителите ще се запознаят от по-близо с известните композитори и музиканти баща и син Заберски.

Филмът е създаден по повод 90 години от рождението на проф. Ангел Заберски, които се навършват през тази година. В продукцията на БНТ телевизионната публика ще види кадри с композитора и неговата съпруга, които споделят за живота си, изцяло - размяна отдаден на музиката. Режисьор на „Ангелът на Заберски е Ники Василев.

„Красивата мелодия и без текст е поезия," разказва Заберски-баща в архивни кадри на БНТ, в които участва и певицата Йорданка Христова. „Всичките му песни са ми любими, не само тези, които е писал за мен", споделя певицата Маргарита Радинска.

„С татко не сме се борили за пианото," споделя Ангел Заберски-син, който започва да свири от 6 годишен, но не е бил е от най-примерните деца. „Заглеждах момичетата и бягах от училище, но баща ми разбра и ме предупреди - в трамвайното депо винаги се тръсят хора, които да работят." Така още в училище Заберски-син се заявява като музикант, силно повлиян както от класическото си образование, така и от модерната музика, която се слуша в дома им.

Специално за „БНТ Представя", Ангел Заберски-син открехва врата на своето музикален ден, изпълнен с творчество и концерти. Зрителите ще го видят и на сцената, и зад кулисите, и на летните му концерти по време на Sofia Summer fest, Bansko Jazz Fest, Аполония, както и на представянето на най-новия албум на триото Ангел Заберски в НДК.