Учените разкриха най-ефективната диета за отслабване
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Ноември 2021 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учените разкриха най-ефективната диета за отслабване

/КРОСС/ Най-важният фактор за ефективността на диетите за отслабване и сваляне на теглото при диабет от втори тип е ниската калоричност. Нисковъглехидратната, средиземноморската, вегетарианската и други видове популярни диети не са показали сериозни преимущества в сравнение с простото намаляване на употребяваните калории. Това сочат резултатите от сравнително изследване, проведено от учени от Великобритания и Нова Зеландия. Статията е публикувана в изданието на Европейската асоциация по изучаване на диабет Diabetologia.

Изследователите анализирали 19 предишни систематични обзора, съставени въз основа на данни, събрани в базите на MEDLINE (Ovid), PubMed, Web of Science и Кокранската библиотека до май 2021 година. Акцентът бил върху ефективността на диетите за намаляване на теглото и постигането на ремисия при болни от диабет втори тип. Авторите отбелязват, че освен генетична предразположеност, началото на диабет втори тип често е свързано с наднормено тегло, а причината за заболяването е нарушение на сложното взаимодействие между стомашно-чревните хормони и метаболитите на чревната микробиота, което води до развитие на слаби възпалителни процеси.

При хората с наднормено тегло се натрупват мазнини в черния дроб, панкреаса и мускулите. Това влошава функциите на органите, което води до хипергликемия (аномално високо ниво на кръвната захар), обикновено свързана с хипертония и повишено съдържание на мазнини в кръвта. Кога да ядем, за да отслабнем Намаляването на теглото има решаващо значение за лечението и ремисията на захарния диабет от втори тип. Достатъчната загуба на тегло може да премахне аномалните мазнини от черния дроб и панкреаса и да обърне диабета.

Резултатите от анализа са установили, че най-голямо снижение на тегло се постига с помощта на диети с ниско съдържание на калории, в които вместо натурални висококалорични продукти се използват заместители. Например, при ограничение до 830 килокалории на ден в продължение на 12 седмици, последвано от диета със сравнително ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати, показателите на ремисия след една година били 46-51 процента. За сравнение, при нисковъглехидратните диети показателите на ремисия са много по-ниски и представляват 4-19 процента. Още по-високи са показателите при пълна замяна на обичайните продукти с нискокалорични. При консумация на 400-500 килокалории на ден в продължение на 8-12 седмици средното сваляне на тегло при наблюдаваните хора било 6,6 килограма. Нискокалоричните диети, които препоръчват ограничаването на енергийната консумация до 1000-1500 килокалории на ден, допринесли за намаляването на теглото с 2,4 килограма за 12-52 седмици. Приблизително такава невисока ефективност имат и другите често препоръчвани диети за отслабване - нискомаслена, нисковъглехидратна или средиземноморска, отбелязват авторите.

Тези есенни храни ще ви помогнат да отслабнете „Средиземноморска диета, диета с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, вегетарианска диета и диета с нисък гликемичен индекс позволяват да се постигне сваляне на тегло с 0,3-2 килограма и не се отличават в този план от обичайните диети със сравнително ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати. Нито една от тези диети не превъзхожда другите по отношение на контрол на теглото при диабет от втори тип", пишат авторите на статията. Изследователите смятат, че към устойчива загуба на тегло води само постоянното превишаване на изразходваните калории над тяхната употреба и за тази цел най-подходящи са нискокалоричните диети, независимо от това, в какво съотношение в тях са мазнините и въглехидратите.