Плащаме си митата онлайн от Нова година
Секция: ИКОНОМИКА
20 Ноември 2021 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плащаме си митата онлайн от Нова година

/КРОСС/ От догодина задълженията по митническото и по акцизното законодателство ще могат да се плащат онлайн. Това обяви Агенция "Митници" на сайта си. Очаква се от 1 януари 2022 г. агенцията да открие две нови единни сметки за плащания на публични задължения в БНБ - една сметка за плащания на задължения по митническото законодателство, глоби и санкции и друга сметка за плащания на задължения по акцизното законодателство.

Тези нови единни сметки ще заменят сега действащите сметки за приходи в централния бюджет на Агенция „Митници" в търговските банки.

Така ще отпадне изискването за въвеждане на код за вид плащане в платежните документи, с което ще уеднаквят изискванията към банковите трансфери за погасяване на публични задължения в Република България с тези в Европейския съюз, задължените лица ще могат да извършват преводи от територията на ЕС и Република България, като използват еднакви платежни инструменти при банковите преводи за погасяване на публичните си задължения. Намалява се и вероятността за грешка, тъй като отпада необходимостта от избиране на код за вид плащане на съответното задължение. Намалява се броят на платежните нареждания, тъй като за плащането на няколко задължения ще се използва един платежен документ.

Ще бъде предоставена възможност за плащане на задължения по митническо и акцизно законодателство чрез виртуален ПОС терминал в E-Портала на Агенция „Митници" и физически ПОС терминали в митническите учреждения.

За плащанията по митническото законодателство се премахват кодът на вида плащане и разпределението по митническо учреждение от досега съществуващата виртуална сметка на задълженото лице. За всяко задължено лице по акцизното законодателство се въвежда виртуална сметка, в която за него ще се визуализират всички постъпили плащания, възникнали вземания и непогасени задължения за акциз при сделки в страната и лихви, считано от началото на 2022 г.

"С промените икономическите оператори и гражданите, които извършват преводи директно към Агенция „Митници", ще бъдат улеснени при плащанията на публичните си задължения и ще се възползват от редица предимства", посочват от ведомството.

Така например ще отпадне необходимостта от разходи за банкови преводи при плащане към различни териториални дирекции.

В рамките на проекта ще бъдат надградени Модул БАЦИС и „Митническо задължение и управление на обезпечението" на Митническата информационна система за внасяне.

Проект „Надграждане на информационните системи на Агенция „Митници" за премахване на разликите между националните и презграничните плащания в рамките на Единната зона за плащане в евро (SEPA)" цели изпълнението на изискванията на Регламент (ЕС) № 260/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 14 март 2012 година за определяне на технически и бизнес изисквания за кредитни преводи и директни дебити в евро и за изменение на Регламент (ЕО) № 924/2009, като във връзка с това се осъществяват необходимите промени в „Митническо задължение и управление на обезпечението" (ММЗУО) на МИСВ и Модул „Финанси" и кореспондиращите с него модули на БАЦИС по отношение на погасяването на задълженията към Агенция "Митници".

Проектът е финансиран от държавния бюджет в обхвата на Рамков договор № 32-197447/09.07.2020 г., сключен между Агенция „Митници" и „Информационно обслужване" АД.