Неподозирани последици за прекаралите К-19
Секция: Здраве
21 Ноември 2021 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неподозирани последици за прекаралите К-19

/КРОСС/ Хора, преболедували COVID-19, започват да губят зрение. Това констатира турският професор Алпер Шенер, член на Научния консултативен съвет за коронавирус към Министерството на здравеопазването. Той казва, че са констатирали увреждане на зрението при някои пациенти.

Проучванията показали 30% спад в „скоростта на предаване" в зрителните нерви след коронавирусна инфекция. Хамдийе Дегер е хоспитализирана заради коронавирус в Измир преди две седмици. Междувременно Дегер също започнала да губи зрението в дясното си око.

По-нататъшни прегледи откриха 50% загуба на зрението и й бяха приложени лекарства за потискане на натиска на COVID-19 върху зрителните нерви. Шенер, който беше сред лекарите, лекуващи Дегер, казва, че все повече виждат нови проблеми, причинени от инфекцията, и повечето от тях са сред неваксинираните пациенти или тези, на които е приложена само една доза ваксина.

„В първите дни на пандемията сред пациентите се наблюдаваха обриви в очите и сълзене. По-късно открихме, че тези симптоми са станали по-тежки и увреждат очите. Нашата пациентка Хамдийе Дегер, е получила само една доза ваксина и загуби половината от зрението в дясното си око. Не сме сигурни дали тя ще се възстанови. Тя все още се лекува", каза той пред Анадолската агенция (AA).

Шенер каза, че случаят също доказва важността на ваксинацията, като добави, че ваксините също така предпазват пациентите от симптоми след COVID-19 или т.н. продължителен COVID. Все още е в ход проучване измежду пациенти, страдащи от загуба на зрение.

„Изследвахме скоростта на предаване на зрителния нерв сред възстановените пациенти и открихме 30% спад. Повечето от тях се оплакват от замъглено зрение. Има две възможни причини. Или коронавирусът е причинил съсирване във вените, снабдяващи зрителните нерви, или вирусът самостоятелно е блокирал зрителните нерви. Това е нещо, което пациентите не могат да забележат в началото", добави Шенер.