Задава се скандал в тениса
Секция: СПОРТ
21 Ноември 2021 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задава се скандал в тениса Всички тенисисти на Australian Open трябва да са ваксинирани

/КРОСС/ Всички тенисисти, които ще вземат участие на Откритото първенство на Австралия, планувано за януари в Мелбърн, ще би трябвало да бъдат имунизирани против Covid-19, удостовери в събота мениджърът на турнира Крейг Тайли. Това увеличава натиска върху глобалния No1, сърбина Новак Джокович, девет пъти шампион в Мелбърн, който отхвърля да каже наистина ли е имунизиран или не, написа Агенция Франс Прес.

Откритото първенство на Австралия, първият турнир от Големия шлем за годината, ще се проведе от 17 до 30 януари в Мелбърн. Вторият по величина град в Австралия мъчно преодоля 260 дни на затваряне, което го превърна в един от градовете в света с най-дълго траял локдаун.

Миналият месец щатът Виктория, чиято столица е Мелбърн, изключи опцията да даде особено изключение на неимунизирани играчи, с цел да могат да вземат участие в турнира.

„Има доста спекулации по отношение на имунизацията, с цел да бъде безусловно ясно, защото министър-председателят (на щата Виктория) обяви, че всички участници би трябвало да бъдат имунизирани, ние уведомихме играчите", сподели Крейг Тайли пред Channel Nine.

Преди шест седмици единствено 50% от играчите бяха изцяло имунизирани , само че този % се покачи до 80%, след известието на правителството на Виктория, сподели той, добавяйки, че "продължава да се доближава до 100% ".

„Всички играчи го схващат, нашите спонсори ще би трябвало да бъдат имунизирани , целият личен състав , функциониращ на Australian Open, ще би трябвало да бъде имунизиран", настоя той.

Новак Джокович, който може да преследва в Мелбърн историческа 21-ва титла от Големия шлем, "каза, че за него това е персонален казус", продължи Крейг Тайли. „Бихме искали да забележим Новак тук. Той знае, че ще би трябвало да бъде имунизиран, с цел да играе тук".

Попитан в събота след поражението си на полуфиналите на Мастърса в Торино, Джокович към момента не е коментирал присъединяване си. „Ще забележим, просто ще изчакаме и ще забележим (какво ще правим)", сподели той по време на конференцията.

За списанието на Australian Open през 2021 година, планувано за февруари вместо януари, играчите и техните треньори трябваше да спазват двуседмична карантина в хотелите.

Броят на наблюдателите беше избран на 30 000 дневно, или 50% от капацитета, а по време на турнира беше постановено петдневно затваряне на щата Виктория.

Организаторите оповестиха, че този път трибуните могат да бъдат пълни, защото процентът на имунизация в щата Виктория се приближава до 90%.

Освен Джокович, Крейг Тайли удостовери присъединяване на Рафаел Надал, който също се стреми към 21-ва титла от Големия шлем.

При жените глобалната номер 1 Ашли Барти ще се пробва да спечели вкъщи против настоящата шампионка Наоми Осака, която удостовери присъединяване си, както и Серина Уилямс, която се стреми към 24-та титла от Големия шлем.