Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край
Секция: СВЯТ
21 Ноември 2021 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

/КРОСС/ Преговорите за сформиране на правителство в Германия вървят към своя край. Според вероятния последващ канцлер Олаф Шолц времевият проект се спазва и новият кабинет ще може да бъде показан на 6 декември.

Новото правителство надали ще бъде по-голямо от досегашните правителства на канцлера Ангела Меркел. Тя разполагаше с кабинет от 15 министри. Толкова евентуално ще бъдат и при ръководството на тройната коалиция межди социалдемократи, зелени и либерали.

Най-много постове ще получи партията с най-вече гласове - Германската социалдемократическа партия, като за нея са отделени шест министерски поста. Пет поста ще получи Зелената партия, а за либералите остават четири. По време на преговорите най-големи битки са се водили за поста на финансовия министър.

Лидерът на либералите Кристиан Линднер упорства той да оглави финансовото министерство. Друг претендент за поста е водачът на Зелената партия Роберт Хабек. Спрягат го макар че и за министър на вътрешните работи. Със предпазливост Роберт Хабек ще е вицеканцлер, информира БНР.

Генералният секретар на либералната Свободна демократическа партия Фолкер Висинг може да получи икономическото министерство. Зелените пък се борят да направят и едно ново министерство - това на климата, само че то ще бъде ръководения от другият водач на Зелената партия - Аналена Бербок. Досегашната министърка на правораздаването - Кристина Ламбрехт, може да запази поста си, а външното министерство евентуално ще отиде или при Зелените, или при либералите.