Анастас Герджиков: Няма да поема по пътя на политиката
Секция: Коментари
21 Ноември 2021 21:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анастас Герджиков: Няма да поема по пътя на политиката Всички се надяваме, че през следващите 5 години за доброто на народа ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози, посочи кандидатът за президент

 

/КРОСС/ Загубилият втори тур на президентските избори проф. Анастас Герджиков няма да влиза в политиката, обяви самият той в първия си коментар след приключването на изборния ден.

"Ще намерим начин да продължим и нашият глас да се чува. Няма да поема по пътя на политиката", каза Герджиков, който е ректор на СУ. За опонентите проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са гласували 31,4% по данни, получени към 20 часа на базата на анкети на изхода на избирателните секции (екзитпол) на Gallup International - социологическата агенция, с която работи Investor Media Group.

„Всички се надяваме, че през следващите 5 години за доброто на народа ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици", коментира още кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС.

Той благодари на инициативния комитет, щаба си, на партиите, които са подкрепили него и кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, на кандидат-президентите, които между двата тура са ги подкрепили, както и на подкрепилите ги гласоподаватели.

"Кандидатирахме се, защото мислехме, че страната има нужда от нас, че можем да преодолеем разделенията и защото виждахме, че демокрацията е в опасност", посочи той.

„Нашите съперници, вместо да изтъкнат какво са направили за 5 години или да посочат нашите грешки, непрестанно повтаряха, че сме свързани с дадени партии и хора. Това не е истински дебат", каза още Герджиков.

В същото време според Герджиков в последната седмица се е повдигнала малко завесата за отсрещната страна, чуло се е за олигарси, обществени поръчки, зависимости. По думите му „целият държавен апарат работеше за тях, репресиите на силовите министерства бяха в полза на тази кампания, вътрешният министър беше говорител на предизборния щаб".

Герджиков коментира и вота в Турция, като подчерта, че секциите там са били празни, а гласовете на подкрепилите ДПС са се разделили сравнително равномерно между двамата кандидати за президентския пост.

Според него това, че икономическа полиция е влязла в Софийския университет, на който той е ректор, в последния ден на кампанията, е също репресия с оправдание, че в университета са раздавали аванси на фирми. Предадени са стотици документи, които оправдават това, посочи той.

"Да обвиняваме хората, че са дезинтересирани и че не искат да се включат в политическия живот е крайно несправедливо. Причината да се кандидатираме, е, че вярвахме, че независими кандидати имат шанс. Подкрепата на няколко партии и особено на ГЕРБ е накарала някои хора да мислят, че не сме независими,
каза още Анастас Герджиков.

"Повечето ни послания се харесаха на хората и нашите съперници и други кандидати, вкл. действащия президент, често ги заемаха. Това, че не сме се разграничили от някой, е от значение, тъй като цялата кампания на Радев беше построена върху това да ни идентифицират с дадена партия. Никаква друга кампания нямаше - какво са свършили, какво ние не сме свършили", заключи той.