Гаврилов: Маневрите на САЩ в Черно море са опит за разделяне на ЕС и Руската федерация
Секция: Коментари
24 Ноември 2021 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гаврилов: Маневрите на САЩ в Черно море са опит за разделяне на ЕС и Руската федерация

/КРОСС/ Маневрите и сплашването от страна на САЩ в Черно море целят да разделят Русия и Европа с „малка война", за резултатите от която Вашингтон не се интересува. Това каза в ефира на телевизия "Русия-24" Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията.

"Струва ми се, че основната цел на САЩ и режима в Киев, който сега не знае какво да прави, е някак си да отклони вниманието от проблемите вътре в Украйна. А за американците това е да разделят Европа и Русия чрез малка война. какви ще бъдат резултатите. За това всички тези маневри и сплашвания", каза той.
Дипломатът подчерта, че Москва не се поддава на подобни провокации, а ръководството на страната и Министерството на отбраната „знаят за всичко и контролират ситуацията". "Можем спокойно да преговаряме, да убеждаваме, докато дойде един момент, в който те [западните страни] ще си изгубят ума и главите. Ние правим всичко, за да не дойде този [момент]", обобщи Гаврилов.

На 10 ноември руското министерство на отбраната съобщи, че корабите на ВМС на САЩ са пристигнали за участие в многонационалните учения в Черноморския регион, провеждани от обединеното командване на въоръжените сили на САЩ в Европа. Според Министерството на отбраната е имало разрушител с управляеми ракети Porter, танкера John Lenthall l и кораба на щаба на ВМС на САЩ Mount Whitney. Маунт Уитни замина за Средиземно море на 15 ноември след приключването на учението.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация подобни действия се превръщат в дестабилизиращ фактор в региона, една от целите им е военното развитие на територията на Украйна. Руските въоръжени сили непрекъснато следят и следят ситуацията, увериха от Министерството на отбраната. Руският президент Владимир Путин отбеляза, че действията на западните страни в Черно море „надхвърлят определени граници".