Защо албатросите все по-често се „развеждат“
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Ноември 2021 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо албатросите все по-често се „развеждат“

/КРОСС/ Албатросите, едни от най-лоялните и моногамни същества в света, са започнали да се "развеждат" все по-често - и вината за това може да се корени в климатичните промени, пише "Гардиън".

В ново проучване на Кралското дружество на Великобритания изследователи твърдят, че изменението на климата и затоплянето на водите повишават честотата на раздяла на албатросите. Обикновено след избора на партньор само 1-3% от тях се разделят в търсене на други романтични приключения.

Но в годините с необичайно високи температури на водата, тази средна стойност постоянно се е повишавала, като до 8% от двойките са започнали да се разделяли. Учените са изследвали дива популация от 15 500 размножаващи се двойки на Фолклендските острови в продължение на 15 години.

За морските птици по-топлите води означават по-малко риба, по-малко храна и по-сурова среда. По-малко пиленца оцеляват. Хормоните на стреса в организма на птиците се увеличават. Те са принудени да ловуват по-надалеч.

Албатросите живеят 50-60 години, имат дълъг "тийнейджърски" период, в който се учат как да съблазняват партньора си чрез танц, и предприемат многогодишни пътувания далеч от дома, когато пораснат. Обикновено те се свързват за цял живот и шумно празнуват, когато посрещат партньор след дълго отсъствие.

Но сега тези птици преминават през други периоди, които звучат познато на хората - стрес заради климатичната криза, повече работа за набавяне на храна, логистични трудности при общуването с пътуващия партньор.

По думите на Франческо Вентура, изследовател от Лисабонския университет и съавтор на проучването на Кралското дружество, изследователите са били изненадани да научат, че по-топлите води са свързани с необичайно висок процент на разделяне на двойките албатроси.

Разводите на албатросите обикновено се предсказват от неуспеха в размножаването, казва Вентура. Ако една двойка не успее да роди малко, вероятността да се разделят е по-голяма. По-малко храна за птиците може да доведе до повече неуспехи. Но учените с изненада установяват, че дори когато отчитат този фактор, по-високите температури на водата имат допълнителен ефект - повишават процента на разводите дори при успешно размножаване.

Вентура изтъква две възможни причини - едната е, че затоплянето на водите принуждава птиците да ловуват по-дълго и да летят по-далеч. Ако не успеят да се върнат за размножителния сезон, партньорите им може да заминат с някой друг. Освен това, когато водите са по-топли и средата е по-сурова, хормоните на стреса при албатросите се повишават. Птиците могат да почувстват това и да обвинят партньора си.

Броят на албатросите в света рязко намалява в последните години. Популациите на птиците от този вид, които учените изследват, се свиват с по 5-10% ежегодно от 2005 г. насам.