Иван Иванов: БСП ще бъде гарант за съставянето на стабилен и редовен кабинет
Секция: ПОЛИТИКА
25 Ноември 2021 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Иванов: БСП ще бъде гарант за съставянето на стабилен и редовен кабинет

/КРОСС/ „Нашата позиция относно прекратяването на мандата на Иван Гешев не е променена още от началото на протестите. Въпросът как и кога да се случи това беше поставен на преговорите, обсъждахме и предложихме редица промени в Закона за съдебната власт, с които да се ограничат неговите правомощия." Това заяви в ефира на БНТ Иван Иванов, член на Националния съвет на БСП и част от преговорния екип за постигане на коалиционно споразумение на тема "Правосъдие", като допълни, че най-добрият вариант е чрез промени в законите да се намери вариант за приемливи функции на главния прокурор.

В предаването "Денят започва" той обясни, че през последната година ГЕРБ и ДПС са ревностни защитници на досегашния модел на устройството на прокуратурата и съдебната власт - да се пази статуквото във ВСС и прокуратурата, което обслужва техните тяснопартийни интереси. „Ние като опозиция в 44-то Народно събрание се борихме доста яростно срещу този модел и сме доста по-подготвени в тази ситуация от колегите, които са за първи път в политиката", категоричен бе той.

Ивано Иванов обясни, че категорично от всички партии на преговорите е било взето решението за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

„Съдебната система трябва да бъде този инструмент, който да дава в най-голяма степен усещане за справедливост в гражданите", категоричен бе той и добави: „Към днешна дата най-големите критики както от нашите европейски партньори, така и от българските граждани, са именно в тази посока. Важното е, че сега има воля да се направят всички промени, които очакваме", заяви социалистът.

„Като участник в тези избори и преговори БСП заяви изключително отговорно, че нашата задача е да бъдем гарант за съставянето на стабилен и редовен кабинет", каза Иван Иванов като припомни предложението на левицата за пакет от мерки за първите 100 дни, който е и основата на техните предложения в преговорите. „Те се приемат до голяма степен, което означава, че политиката на БСП ще бъде гарант за стабилност на бъдещ кабинет", смята социалистът като уточни, че разговори за постове и министерства не са водени.

„Българските граждани очакват по-разумно поведение от политиците и то с грижа за хората, а не с грижа за себе си", заключи Иван Иванов.