С пищна церемония откриха Алеята на сфинксовете в Луксор (ВИДЕО)
Секция: КУЛТУРА
26 Ноември 2021 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С пищна церемония откриха Алеята на сфинксовете в Луксор (ВИДЕО)

/КРОСС/ Египет е в очакване на тържествената церемония по откриването на обновената Алея на сфинксовете в древната столица Тива, където се смята, че се намират една трета от антиките на света.

След успеха на „Златния парад на фараоните", който привлече вниманието към новия Национален музей на египетската цивилизация в столицата Кайро, пищният спектакъл в Луксор ще постави началото на кампания за популяризиране на „най-големия музей на открито". Официалният YouTube канал „Experience Egypt" („Изживей Египет") обяви обратно броене до началото в 19.30 часа местно време тази вечер.

В центъра на церемонията е пресъздаването на древния фестивал Опет, по време на който жреците са преминавали по 2700-метровия Главен процесионен път - алея с две редици от общо 1350 сфинкса от двете ѝ страни, изградена по време на фараона от Тринадесетата династия на Древен Египет Нектанеб Първи. Днешното събитие ще покаже и съвременните туристически атракции в Луксор - от разходките с традиционните лодки фелука и луксозните круизи по Нил до въздушните балони над Долината на царете.

video: https://www.youtube.com/watch?v=sL36V1FFhhU

На церемонията ще присъстват президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, премиерът Мостафа Мадбули, както и други високопоставени официални представители и посланици на чужди държави, съобщи онлайн изданието на „Иджипт тудей". Предприети са строги мерки за сигурност, като крайбрежната улица в Луксор е затворена.

До 38% увеличение на броя на туристите се очаква след откриването на обновената Алея на сфинксовете, според данни на Комитета за популяризиране на културния туризъм в Луксор, цитирани от онлайн изданието „Иджипт индепендънт". След обявяването на датата на церемонията броят на резервациите е скочил, а туроператорите са поискали промяна на маршрутите, така че посетителите да разполагат с повече време в района на Главния процесионен път, посочват от ведомството.

video: https://www.youtube.com/watch?v=Soc26yQycCQ

За първото тримесечие на данъчната 2021-22 година, която започна през юли, секторът на хотелиерството и ресторантьорството в Египет отбелязва рекорден растеж на годишна база от 181,8 процента, който отразява забележително възстановяване след последиците от COVID кризата, съобщи в. „Ашарк ал Аусат". Данните обяви по време на правителствено заседание в сряда министърът на планирането и икономическото развитие Хала ас Саид. Като цяло икономиката на северноафриканската страна е нараснала с 9,8 процента в сравнение със същия период през миналата година.