Израелски изобретатели извличат вода от въздуха
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Ноември 2021 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израелски изобретатели извличат вода от въздуха

/КРОСС/ Глобалното затопляне оставя въпроса за питейната вода на преден план. Според политолози не е изключено следващите войни да не са за енергийни източници, а за вода. Дори в София, която е в полите на Витоша и откъдето се спускат бистри потоци, често живителната течност липсва в домовете или от чешмата тече ръждива такава заради отдавна овехтялата и неподдържана водопроводна мрежа.

На изложба за водещи израелски технологии беше представен нов начин за водоснабдяване.

Измененията в климата на Земята обричат доскоро цветущи поля на дълга суша, а порои причиняват наводнения на други места. Според израелски изобретатели решението на този проблем е във... въздуха. Малък уред, колкото да се прикрепи на покрива на кола, може да извлича вода от въздуха. На таблото на шофьора има кран, от който може да се пълни чаша с топла или студена вода.

"Да си сред пустинята и да разполагаш с вода по всяко време - това е нашата цел. Дори в най-сухия въздух има достатъчно водни пари. Втечнени, те са годни за пиене", поясни един от ръководителите на иновационния център и производствена база Рони Липинецки.

Уредът филтрира добитата вода, ако мястото за извличането е със замърсен въздух.

"За разлика от пречистената морска вода, където заедно с вредните вещества, са премахнати и всички елементи, които правят водата вкусна и полезна, в нашите филтри има и специален апарат, който прибавя във водата манган и други важни минерали. Първите ни потребители са не само армията, но и големи сгради и обществени комплекси, където са необходими тонове вода както за питейни, така и за стопански нужди. Първите ни апарати са за 6000 литра на денонощие. Все повече се ориентираме към по-малки съоръжения, така че да няма нужда дори от къси водопроводи. Акцент при нас е отказът от нужда от транспониране на водата. Нашият начин на снабдяване с чиста и минерална вода може да избави света от необходимостта от пластмасови бутилки, които замърсяват природата. Не искаме да транспортираме и самите апарати. Затова правим заводи в Израел, но и в Европа, Азия и САЩ, а имаме желание да увеличим местата за производство в Близкия и в Далечния изток и в Америка. През следващата година ще се насочим и към Балканите. Знаем, че при вас проблемът не е в засушаването. Проблемът е в остарялата и амортизирана водопроводна мрежа. За ремонта или подновяването ѝ се изискват големи инвестиции. Не смятаме да залагаме на морално остарели методи за осигуряване на водоснабдяване. Проблемът е как да не се налага да се носи вода до къщите с дамаджани или бидони, как да има вода за напояване на зеленчуковите градини или парниците, когато поливни системи са разрушени. Нашето решение трябва да е такова, че да не е нужно да се прави канализация. Обикновено решението е просто. Важното е да се сетиш".

Израел се слави като една от малкото държави в света, където има няколко големи завода за опресняване на морска вода. Капацитетът им е много голям, а потреблението в страната все още не е достатъчно. Затова се налага да се изхвърля пречистена вода обратно в морето. Новината от миналата седмица е, че е подписана спогодба с Йордания, където има огромен недостиг на вода. Еврейската държава ще осигури стотици тонове опреснена морска вода. Срещу това хамитското царство ще позволи на Израел да направи слънчева електроцентрала сред неговата пустиня. Поддръжката ѝ, както и на тази в пустинята Негев в Израел, ще осигури работни места за местните бедуини.

Въпреки че методът за пречистване на морска вода е почти футуристичен, израелските изобретатели търсят нови начини за снабдяване с вода, а също и за справяне с наводненията. Янив Файншнедер:

"Да втечниш облаците, преди да са се излели като порой, и да насочиш валежа на удобно място, е доста добро решение, но ние се опитваме да втечним парата още докато е близо до земята - над водни басейни или блата. Така може да я използваме на място. Не се налага да се извлича вода от недрата на Земята, което е много по-скъпо. Нашият способ прави това с пъти по-евтино и удобно. Големите уреди са с 15 години гаранция, а малките би трябвало да са със 7 години. Но технологиите се развиват и сме сигурни, че много по-рано ще бъдат сменени с по-компактни и усъвършенствани".