Заместник-министърът на туризма на Гърция София Захараки посети българския щанд на изложението в Атина
Секция: Туризъм
26 Ноември 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министърът на туризма на Гърция София Захараки посети българския щанд на изложението в Атина

/КРОСС/ В рамките на голямото международно изложение 8th Athens International Tourism & Culture Expo 2021, където България бе поканена да участва като почетен гост, заместник-министърът на туризма на Гърция София Захараки посети българския щанд. Тя бе посрещната от Н.Пр. посланика на Република България в Атина - г-н Валентин Порязов.

Заместник-министър София Захараки поздрави всички български участници и изрази готовност и желание за засилване на двустранното сътрудничество между Гърция и България. Според нея това може да стане чрез създаване на общ продукт за далечни пазари, фокусиране към специализирани и устойчиви форми на туризъм като винено-кулинарен, културен, еко, СПА и др. С гръцкия заместник-министър бе обсъдена възможността за участие на южната ни съседка в рамките на Ваканция и СПА Експо, което ще се проведе през м. февруари 2022 г. в София.

Задълбочаването на бизнес връзките и сътрудничеството между България и Гърция в туризма беше и във фокуса на двустранна работна среща в рамките на изложението в Атина.

В бизнес събитието взеха участие представители на ресорните туристически власти на България и Гърция, търговската служба на българското посолство в Атина и представители на бизнеса, общини и организации от двете държави.

Тема на дискусия бяха мерките за подкрепа на туризма в условията на пандемия. Същевременно, бяха разгледани и перспективи за неговото възстановяване, както и възможностите за генериране на допълнителна добавена стойност. В този контекст държавните органи и участниците дискутираха начините за създаване и промотиране на съвместни бизнес продукти между България и Гърция, които да бъдат предлагани на потребители от далечни пазари - например в САЩ и др. Тази инициатива е залегнала в Съвместната програма за действие, подписана между министерствата на туризма на двете държави и е с хоризонт до края на 2022 година.

Осъществяването на интензивни контакти в областта на туризма между Гърция и България е от съществено значение, защото този отрасъл е сред най-засегнатите от настоящата пандемия. Бизнес събитието дава шанс да се реализират редица нови контакти, да се обсъдят в предварителен порядък нови инициативи и проекти, да бъдат показани успешни бизнес практики в сектора.

Развитието на актуалните тенденции в туризма - а именно, преходът към по-зелена, устойчива, дигитална и безопасна екосистема - също бе обсъдено. Това бе важен акцент от разговорите, като продължение на факта, че в рамките на ЕС се поставят основите на разработваната Програма за развитието на туризма с хоризонт от 2030 до 2050 г.