Градското осветление подпомага по-ранното разлистване на дърветата
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Ноември 2021 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Градското осветление подпомага по-ранното разлистване на дърветата

/КРОСС/ Пъпките на дърветата в американските градове се разлистват значително по-рано, отколкото в провинциалните местности, сочи ново изследване. За това допринасят изкуствената светлина от уличните лампи, нощните светлини и автомобилите, които засилват ефекта на ранното раззеленяване заедно със затоплянето на климата.

Автор на изследването е екологът от китайски произход Лин Мън от Националната лаборатория „Лоурънс" в Бъркли (щата Калифорния), която е получила за него специалната награда на Science&SciLifeLab за млади учени. Статията е публикувана в изданието Science.

„Ние еколозите вече знаем много за влиянието на затоплянето и повишаването на концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата върху растенията, тъй като това са двата най-важни аспекта в изменението на климата, но за влиянието на градското осветление, светлинното замърсяване върху природата, малцина са се замисляли - обяснява Мън. - Получените от мен резултати ни напомнят, че изкуствената светлина остава слабо изучен фактор във фенологията; увеличението на светлите часове от деня може да доведе дотам, че в по-топъл климат листата на дърветата ще се разтварят по-рано през пролетта."

Използвайки сателитни данни от Националната фенологична мрежа на САЩ и НАСА, Лин Мън е сравнила пролетните „дати на раззеленяване" в градските и провинциалните райони на 85-те най-големи градове в САЩ между 2001 и 2014 г. Тя е открила, че раззеленяването в градовете е настъпвало с около шест дни по-рано, отколкото в селските местности. Особено рано - средно с девет дни по-рано от обичайното - се разлиствали дърветата, намиращи се на местата с най-интензивно изкуствено осветление.