Андрей Райчев: Всяка една от партиите, които участват в преговорите за съставяне на правителство, има интерес то да бъде формирано
Секция: Коментари
28 Ноември 2021 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Райчев: Всяка една от партиите, които участват в преговорите за съставяне на правителство, има интерес то да бъде формирано

/КРОСС/ Има атмосфера за съставяне на кабинет. В начина, по който върви съставянето на правителството, виждам едно малко чудо как начини на действие, мислене и поведение, привнесени от развития свят, тук започват да сработват, не трябва да бъдат побългарявани. Това каза политологът проф. Евгений Дайнов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Според него сред участниците в експертните групи нямат място хора, свързани с предишни провалени управления.

Социологът Андрей Райчев смята, че всяка една от партиите, които участват в преговорите за съставяне на правителство, има интерес то да бъде формирано, тъй като в противен случай ще загуби много. Сериозен индикатор, че партиите искат стабилно управление според него е това, че бюджетът за следващата година ще бъде приет едва в края на януари.

Райчев посочи, че коалиционните управления по принцип не се харесват особено на хората и обезателно съдържат елементи на компромиси. „Ако партиите изпълнят обещанията си, ще им бъдат простени компромисите, но ако се окаже, че това е приспивна песен за поредната кражба, тогава коалицията ще се разпадне, и то грозно", коментира той.

Критиките към някои от участниците в експертните групи според социолога са неоснователни, тъй като те допринасят с експертизата си.