Тази вечер започва празникът Ханука
Секция: КУЛТУРА
28 Ноември 2021 17:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тази вечер започва празникът Ханука

/КРОСС/ Тази вечер започва празникът Ханука - един от най-светлите празници в еврейския календар. Днес даваме началото на осемдневното чудо на светлината, съобщават от Централния израилтянски духовен съвет.

Ханукалната вечер носи послание за мир, отговорност и за по-добро бъдеще. "В продължение на осем дни честваме героичната победа на макабейците през 165 г. преди новата ера, с която те не само възстановяват владение върху Йерусалим, но и печелят свободата да почитат в Храма, както е според традициите, единствения Бог. Със символичното запалване на една свещ всяка вечер, се опитваме да предадем чрез пламъците смелост, вяра и сили за работата ни в посока на това светът, в който живеем, да става по-добър", отбелязват от Централния израилтянски духовен съвет. Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. преди Христа) по еврейския календар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за един ден, но благодарение на чудо, маслото горяло цели осем дни, докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените, докато в последния осми ден и осемте свещи вече са запалени. В действителност свещникът за Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Свещникът за Ханука се нарича ханукия. Подобно на християнската Коледа, Ханука се счита сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на осем дни.