Русия успешно тества хиперзвукова ракета без аналог
Секция: Русия
30 Ноември 2021 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия успешно тества хиперзвукова ракета без аналог


/КРОСС/ Русия обяви днес, че е извършила още едно успешно изпитание на хуперзвуковата си крилата ракета "Циркон", приветствана от президента Владимир Путин като част от ново поколение оръжейни системи, които нямат аналог, предаде Ройтерс.

Ракетата е била изстреляна от крайцера "Адмирал Горшков" в Бяло море и е поразила мишена на повече от 400 километра разстояние, съобщи руското министерство на отбраната. Това е второто изпитание на този тип ракета за две седмици. Кадри от изстрелването показват ракетата, осветяваща нощното небе с опашка от бяла светлина, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати, Китай и Северна Корея също се включиха в надпреварата за разработване на хиперзвукови оръжия - следващо поколение ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прехващане. Те летят със скорост, пет пъти по-висока от тази на звука, или с близо 6200 км/ч.

Путин анонсира през 2018 г. разработването от Русия на цяла серия хиперзвукови оръжия, заявявайки, че те могат да достигнат почти всяка точка от земното кълбо и да преодолеят американския противоракетен щит.