Скопие: Ветото на София ще падне скоро
Секция: Анализи
02 Декември 2021 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скопие: Ветото на София ще падне скоро

/КРОСС/ Македонският вицепремиер Артан Груби твърди, че през декември РС Македония ще получи положителни сигнали за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. "Ние сме оптимисти, защото имаме информация. Имаме пълна информация за случващото се между Скопие и София и това нещо ни вдъхва пълно доверие, че този въпрос може да бъде решен. Ние се опитваме на срещата на върха на ЕС на 14 декември да получим първия положителен сигнал, който ще ни отвори вратите", съобщи той пред местната телевизия "Алсат". "Ние сме изготвили отговори, които според нас ще бъдат приемливи за българските позиции, и те ще доведат до премахване на ветото", каза още той и допълни, че целта им е през януари, февруари или март следващата година този въпрос да бъде решен, а през следващите месеци догодина да се проведе и първата междуправителствена конференция, с която на практика ще започнат преговорите за членство в ЕС.

По отношение на бъдещето на управляващата коалиция след загубата на местните избори през октомври Груби очаква "увеличение на парламентарната подкрепа". "СДСМ и ДСИ имат четиригодишно споразумение за управление", каза още Артан Груби. "Местните избори не са свързани с централната власт, а управляващото мнозинство е стабилно. Направихме доста крачки напред в полза на държавата. Зоран Заев е ключовата фигура за европейската перспектива на Македония", подчерта вицепремиерът. Според него албанската формация "Алтернатива" е добре дошла в управляващата коалиция.

Междувременно стана ясно, че е продължен мандатът на Владо Бучковски като специален представител на македонското правителство за България. Това разкри в. "Нова Македония". ДУМА припомня, че той бе премиер на западната ни съседка. За специален пратеник на правителството в Скопие за България бе назначен преди една година, на 1 декември 2020 г. Задачата му е да договори съгласие по споровете за езика и общата история, така че да отпадне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Източник: Вестник "Дума"