Кой ще наследи Зоран Заев в СДСМ?
Секция: Анализи
04 Декември 2021 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кой ще наследи Зоран Заев в СДСМ?

/КРОСС/ Централната избирателна комисия (ЦИК) на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) в събота ще провери кандидатурите, отговарящи на критериите за избор на председател на партията, след като в 16:00 часа в петък изтече крайния срок за издигане на кандидатури за лидерския пост, пише скопският вестник "Независен".

Четири са внесените кандидатури за партиен лидер на СДСМ - Димитър Ковачевски, настоящ зам.-министър на финансите, Фросина Ременски, бивш депутат и заместник-председател на СДСМ, Властимир Алексовски, член и активист на СДСМ от общинската организация на партията от Куманово и Йован Деспотовски, директор на Дирекция за технологични индустриални развойни зони.

Последен се кандидатира Деспотовски, който внесе в ЦИК своята програма "Концепция 28", в която според него фокусът е върху хората. „Предлагаме концепция в политиката, която няма да тръгва от „Кой", а от „Как" и „Какъв човек/хора" ни трябват. Концепция, която чрез конкретни и измерими резултати ще укрепи СДСМ като водеща политическа сила в Северна Македония след следващите парламентарни избори. Концепция, която ще осигури приемственост и качество в прилагането на съвременните ценности и прогресивни политики до 2028 г.," се казва в програмата на Деспотовски.

Димитър Ковачевски представи кандидатурата си с предаването „Заедно, отговорно и всеотдайно", след което написа в профила си във Фейсбук, че „във време на предизвикателства пред македонското общество е отговорно да направиш крачка, да действаш. „Да направи СДСМ ефективен, организиран и ангажиран с решаването на проблеми. Заедно, отговорно и всеотдайно. Гражданите искат работа, решения и много отговорност. Трябва да извлечем поуки и да направим сериозни промени, за да възстановим доверието, да обединим членската маса и бързо да се върнем на правилния път. За да постигнем това, трябва да поставим професионални и всеотдайни хора на всички позиции, които ще донесат реална промяна и ще работят отговорно. Вярвам, че само така ще възстановим доверието на гражданите в институциите, но и че ние като държава можем и умеем да се справяме сами. Моят приоритет ще бъде вътрешната политика, ефективното функциониране и реализация, както и подобряването на икономическия стандарт на гражданите," каза Ковачевски.

Фросина Ременски подаде символично кандидатурата си по време на 16-дневната акция срещу насилието над жени, като насърчи жените да не се отказват от мечтите си. „Искам да бъда пример чрез кандидатурата си и да насърчавам всички жени, независимао на каква позиция са да не се отказват от мечтите си и да продължат да се борят, каквото и да става и насърчавам социалдемократите да подкрепят моята кандидатура," каза Ременски. Обяснявайки кандидатурата, тя подчерта, че целта и мотивът за нейното самоиздигане на кандидатурата за председател на партията са актуалната обществено-политическа и партийна дейност, която е имала в момент, когато СДСМ е взимала трудни решения.

Изборът за нов председател на партията се провежда след оставката на министър-председателя и лидер на СДСМ Зоран Заев, след края на втория тур на местните избори, поемайки отговорност за, както каза той, лошите резултати на изборите. С Решение на Изпълнителния съвет от 26 ноември 2021 г. са насрочени извънредните избори, които ще се проведат на 12 декември 2021 г.

Процедурата за кандидатстване стартира на 27 ноември и приключи в петък. Право да се кандидатират имат всички членове на СДСМ, които отговарят на критериите в съответствие с Устава на СДСМ. За председател на СДСМ може да се кандидатира лице, което има поне пет години членство в партията и което е избирано от Конгреса поне веднъж за член на един от партийните органи. Местните избори ще се проведат от 80 общински избирателни комисии и избирателни секции.