ТИР-ове оформиха 19-километрова опашка на турско-българската граница, бежанците се възползват
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Декември 2021 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТИР-ове оформиха 19-километрова опашка на турско-българската граница, бежанците се възползват

/КРОСС/ ТИР-ове, превозващи експортна продукция от различни региони на Турция към европейските страни, образуваха дълги опашки пред граничните пунктове Хамзабейли - Лесово и Капъкуле - Каритан Андреево, отварящи се от Одрин към България. Докато опашката от камиони достига 19 километра при ГКПП Хамзабейли, приблизително 2500 камиона продължават да чакат за изхода в парковете в ГКПП Капъкуле.

Служители на Регионална дирекция за външна търговия Тракия, в Одрин, съобщиха, че през същия период на тази година има ръст от 56,23 на сто на изходите на камиони, превозващи експортни товари от граничен пункт Хамзабейли, спрямо ноември миналата година, а 19,46 процента увеличение на Капъкуле.

Докато 319 22 камиона са тръгнали от Капъкуле през същия период на миналата година, броят им достига 381 350 през същия период на тази година. В Хамзабейли, където миналата година излязоха 114 335 камиона, тази година те бяха 178 627 камиона.

Шофьорът на камион Месут Тюней, който дойде до Хамзабейли, за да превози експортния товар, който натовари от Измир за Румъния, каза за агенция Доган Хабер (DHA): „На опашката съм от 3 дни. Имам същите проблеми като всичките мои колеги. Дойдох от Измир, отивам в Букурещ, Румъния. Товарът ми е кисели краставички. Не можем да спим на опашка, трябва да пазим колата от сутрин до вечер. Много е трудно.", той каза.

Тюней каза, че докато чакал на опашката да напусне страната, имигранти са срязали брезентите на ТИР-а и се качили тайно в превозното средство. Завързали срязания отвор с връзки за обувки и се скатали вътре. Той случайно ги чул и видял. "Извикахме служители от жандармерията, те дойдоха и ги извадиха. Вече 3 дни сме тук с колегите. Опитваме се да пазим, за да не се качи някой друг беглец. Ходим по нужда на нивата, защото няма тоалетна", оплака се дългогодишния шофьор.

Джошкун Кайгъсъз, който пътува за Румъния от Ескишехир, също заяви, че с увеличаването на износа опашките за ТИР се удължили: „На опашка съм 24 часа. Нашите естествени нужди като храна и тоалетни, като цяло са проблем. Бежанците се качват на колите през нощта, нелегално, това е проблем. Износът се увеличи, така че мисля, че това е причината опашките да се увеличават", каза той.

Селчук Карааслан каза: „Ние сме на опашка от около 2 дни. В момента вече сме на 9 километра ог ГКПП-то. Съмнявам се, че ще можем да стигнем днес. Няма мивка, няма храна, няма сън денем и нощем. Застанах на опашката от 22ия километър. Не се знае дали и днес ще стигнем поне до паркинга за ТИР-ове.", каза той.