Космонавтите на МКС ще посрещнат Нова година 15 пъти
Секция: Наука
31 Декември 2021 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космонавтите на МКС ще посрещнат Нова година 15 пъти

/КРОСС/ Космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотър Дубров, които са на Международната космическа станция (МКС), ще могат да празнуват настъпването на 2022 г. 15 пъти, ако пожелаят, съобщи ТАСС.

"Космонавтите и астронавтите, които работят на МКС, ще пресичат часовите зони 15 пъти, където новата година вече е започнала", обясни Роскосмос.

Според изчисленията на службата за балистична и навигационна поддръжка на Центъра за управление на мисията, в 15,44 ч. московско време (14,44 ч. бълг. време) станцията ще прелети над Тихия океан на север от Маршаловите острови, където космонавтите и астронавтите ще могат да се отпразнува празника за първи път.

Екипажът на станцията обаче няма да празнува Нова година всичките 15 пъти. Първият път ще го празнуват в полунощ московско време. След два часа, когато МКС ще лети на юг от Великденския остров, Новата година ще дойде в Германия, откъдето е астронавтът на ЕКА Матиас Маурер. В 8 ч московско време утре поздравления за празника ще бъдат получени от представителите на НАСА Марк Ванде Хай, Раджа Чари, Томас Маршбърн и Кайла Барън, когато е полунощ във Вашингтон. След още един час Нова година може да бъде отпразнувана по времето на Хюстън.

Руските космонавти Шкаплеров и Дубров ще почиват два дни - на 1 и 2 януари. Тогава те ще се срещнат със семействата си по видеовръзка.

Антон Шкаплеров и Пьотър Дубров вече поздравиха руснаците за Нова година.

"Приятели, в оставащите часове от 2021г. искаме всички вие да имате време да се потопите в това вълшебно новогодишно настроение и да кажете топли думи на поздравления на тези, които ги очакват", каза Шкаплеров във видео, публикувано на уебсайта на Роскосмос.

На свой ред Дубров пожела на всички през 2022 г. здраве, издръжливост, благополучие и нови постижения. "Бъдете приятелски настроени и щастливи", каза той.

Всичките седмина обитатели на МКС ще се съберат на обща импровизирана трапеза за празника. Станцията работи по гринуичко време.