Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer
Секция: СВЯТ
01 Януари 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer

/КРОСС/ Великобритания утвърди хапчето за лекуване на COVID-19 на Pfizer за пациенти над 18-годишна възраст, които имат слаби или умерени признаци и са във висок риск от тежко протичане на заболяването, съобщи Ройтерс.

Одобрението идва в миг, когато страната се пробва да активизира запаси на фона на рекордния брой записани нови случаи на COVID-19 на 30 декември. Според налични данни хапчето паксловид е най-ефективно, когато се приема по време на ранния етап на COVID-19, заяви английската Агенция за контролиране на медикаментите и здравните артикули, препоръчваща медикаментът да бъде употребен в границите на пет дни от появяването на признаци.

Компания Pfizer сподели този месец, че паксловид е посочил близо 90 % резултатност в предотвратяването на хоспитализация и летален излаз при високорискови пациенти, а съгласно последни лабораторни данни лекарството резервира успеваемостта си против бързо разпространяващия се вид Омикрон на ковид.

" Сега имаме още едно антивирусно лекарство за лекуване на COVID-19, което може да се приема перорално, вместо интравенозно. Това значи, че то може да се приема отвън болнични заведения ", уточни в изказване шефката на английския лекарствен регулатор Джун Рейн.