Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България
Секция: Интервюта
10 Януари 2022 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България

/КРОСС/ Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но само в страните, които успешно се борят с вируса. За България тази прогноза не е валидна, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, в „Тази сутрин“.

Данните, че „Омикрон“ е по-лек са твърде оптимистични. Към този момент видното е, че вирусът много бързо намира неваксинираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Великобритания, които имат покритие над 80% с ваксини, каза Околийски. По думите му фактът, че се заразяват толкова много хора за толкова кратко време сериозно ще натовари здравните системи и ще доведе до повече хора с по-сериозни усложнения. Той допълни, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се зарази с „Омикрон“ е по-малка, но дори и това да стане – заболяването протича много по-леко.

Околийски предупреди за опасност за появата на нови видове мутации в страни като България и Румъния, където ваксинационното покритие е ниско.

Анкетно проучване на СЗО и МЗ показва, че едва 12% от българите са истински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и нужда от адекватна информация – 50%. Хората имат нужда някой да говори с тях по емпатичен и топъл начин, трябва да има диалог, каза Околийски.

На въпрос дали има риск от появата на флурона и у нас, Околийски коментира, че има. Сезонният грип, въпреки че е слабо изразен, също е наличен. Двойната комбинация от коронавирус и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е тревожно. В годините преди коронавируса губехме около 2000 души на година заради сезонния грип, въпреки наличието на ваксини и на национална програма, която ги финансира, каза Околийски.