Литературен тур показва знакови места за поетите и писателите в Пловдив (Снимки)
Секция: КУЛТУРА
12 Януари 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Литературен тур показва знакови места за поетите и писателите в Пловдив (Снимки)

/КРОСС/ Интригуващ литературен тур, който ще покаже емблематични места в Пловдив, свързани с живота и творчеството на известни наши писатели и поети, стартира тази събота. Той ще започне в 10.00 часа на 15 януари от Народната библиотека „Иван Вазов“.

Любимата беседка на Вазов

Литературното приключение ще премине през няколко интригуващи локации – любимата беседка на Иван Вазов, къщите, в които Димитър Димов е живял и написал романа „Тютюн“, Седмото тепе, на което са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив,  и части от техните произведения. Разходката продължава с къщата на Йоаким Груев и сградата, в която Иван Вазов редактира в. „Народний глас“ и сп. „Наука“, паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина, дома, в който е живял Патриарха на българската литература, емблематичната Първа мъжка гимназия, в която са преподавали и учили плеяда наши поети и писатели. В близост е и къщата, в която Алеко Константинов е гостувал, преди да тръгне за Пещера, а по пътя е убит.

Паметна плоча на Алваджиев

В маршрута е и паметникът на Пейо Яворов пред Арменската църква, експозицията „Възраждане“ на Историческия музей, която представя делото на някои от най-големите ни книжовници и будители, училището, в което П. Р. Славейков е преподавал, както и любимото му кафене. Участниците в тура ще научат и за красивите любови, свързали с Пловдив Яворов, Димчо Дебелянов, Вазов, Раковски.

Паметник на Яворов

Гид на разходката ще е Екатерина Терзиева, която ще разкаже интересни истории, свързани с историята на литературата. Тя ще ви отведе на едно вълнуващо пътешествие по познати и непознати улици, къщи, места и паметници, за да върне спомена за онези творци, чиято мисъл, талант и вдъхновение са родили и съхранили литературния дух на Пловдив. Екатерина Терзиева е дългогодишен журналист, а впоследствие се заема с туризъм. Освен литературния тур, агенцията й предлага и други градски обиколки, посветени на историята, културата, традициите и кухнята на различните диаспори в Пловдив – арменци, турци, евреи, италианци, руснаци, чехи, французи.

Седмото тепе

Славейковото училище