Проданов: Основната ми цел е да се проведат разговори с представители на повечето туристически организации
Секция: Туризъм
13 Януари 2022 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проданов: Основната ми цел е да се проведат разговори с представители на повечето туристически организации

/КРОСС/ Министърът на туризма Христо Проданов разговаря с представители на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм". На срещата бяха обсъдени различни проблеми в туристическия сектор, както и начини и идеи за решаването им.

"Трябва заедно да се опитваме да взимаме решенията, защото проблемите ни са общи", заяви министър Проданов пред присъстващите. Той даде подробности, свързани с мярката за подкрепа на туристическия сектор на стойност 30 млн. лв., както и детайли относно новата кредитна линия на Българската банка за развитие, насочена към засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш. По думите му една от основните му цели е да проведе разговори с представители на повечето туристически организации, а след това да бъде изготвен анализ на проблемите и да се пристъпи към решаването им.

От своя страна представителите на сдружението споделиха притесненията си относно тромавите процедури при издаването на визи за чуждестранни туристи, както и липсата на кадри в сектора. Те предложиха да бъдат създадени работни групи за различните видове туризъм, които да работят по изготвянето на рекламни стратегии и различни маркетингови активности.

Сдружение "Рафаел – инфо, култура и туризъм" постави въпросa и за т.нар. зелени коридори и транзитни маршрути за организирания туристически автобусен превоз от държавите Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. За тях е важно преди началото на летния сезон проблемът да бъде решен и да няма спрени автобуси с туристи по границите.

Не на последно място бе обсъдена и темата за здравния туризъм и климатолечението. "Трябва да използваме зелените ресурси на Странджа и съчетавайки ги с останалите природни дадености в региона, можем да направим иновация и да създадем нов продукт, свързан с климатолечението и здравния туризъм, който да насочи вниманието както на българските, така и на чуждестранните туристи", поясниха от сдружението.