Петър Грибнев: Омикрон се държи по различен начин - с много по-висока заболеваемост
Секция: Здраве
14 Януари 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Грибнев: Омикрон се държи по различен начин - с много по-висока заболеваемост

/КРОСС/ Омикрон се държи по различен начин - с много по-висока заболеваемост, но с такова натоварване на здравните системи. Решихме да преосмислим подхода и да насочим вниманието си към здравната система, защото тя е основният механизъм, по който лекуваме гражданите. Насочихме се към модели, които да предвидят и да оценят как се държи здравната система спрямо новата ситуация на Омикрон. Това каза за Bulgaria ON AIR зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

"В зависимост от заболеваемостта по областите РЗИ постоянно увеличават бройката интензивни легла, които са разкрити. Ние следим този процент заети интензивни легла спрямо максималния брой. Това означава 50%. Това означава, че системата има 50% възможност да се натоварва. Затова на този етап мерките са сравнително най-малки и най-щадящи. Ние в момента сме на границата между първи и втори етап в модела. Взели сме предвид, че Омикрон може да засегне по-голям процент от децата. Предприеха се мерки за разкриване и на педиатрични легла, така че системата вече е инструктирана, така че да могат да бъдат разкрити интензивни педиатрични легла. За страната в момента те са 60 и мислим, че ще стигнат", допълни още д-р Грибнев.

"Трябва да се следи скоростта на запълване на тези легла. При висока заболеваемост на Омикрон въпреки по-лекото му протичане, може да доведе до голям брой медицински персонал, който е под карантина, така че в един момент може да се окаже, че има недостиг на персонал. В този случай по места ще се реорганизира дейност. Ще се преразпределя натоварването на болниците спрямо наличния медицински персонал. Разработен е и вариант мерките да бъдат на национално ниво. Ние трябва да имаме и тази възможност. Това са сценариите, които засягат сериозно натоварване на здравната система и ако това се случи може да се наложи взимане на мерки и на национално ниво. Мерките, касаещи входа на чужди граждани и граничния контрол, са на национално ниво.

Мислим да покажем на населението, че ваксините не са опасни с конкретни примери, с ангажиране на специалисти, които да комуникират с обществото. Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира. Това е въпрос на избор. Нашите данни сочат, че ваксинираните граждани пазят себе си и намаляват заразяването на околните. Това е важно, защото по този начин много по-малко хора ще се нуждаят от интензивни грижи", каза д-р Грибнев.