Николай Денков: Ако има проблем с училище, се затваря локално, а не в цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2022 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Денков: Ако има проблем с училище, се затваря локално, а не в цялата страна

/КРОСС/ Обучението продължава в клас. Амбицията е да завършим срокът с децата в училище. В момента единственият голям риск е да не би да почнат много бързо да се пълнят болниците и интензивните легла. Това каза министър на образованието акад. Николай Денков в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо. „С министър Сербезова имаме много добър диалог, участвахме много актвно в подготовката на плана в частта, която е свързана с училището. В плана има грижа за децата и това се дължи на тази дискусия", подчерта Денков.

Ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди, подчерта министърът. Родителите отново имат възможност да задържат детето си вкъщи при онлайн обучение, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Почти 50% от учителите към момента са ваксинирани, заяви министър Денков. По думите му щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. „Те са необходими, но не могат да решат изцяло проблема. Според мен е по-добре да бъдат два пъти седмично, но към момента нямаме толкова тестове. В новата поръчка чувствителността на тестовете е по-висока от тази, която поставяме в момента, така че следващите тестове ще бъдат още по-чувствителни", добави той.

Очаква се срокът и годината да приключи по график. Обмисля се дали новата учебна година да започне по-рано, около 5-и септември, заяви още министър Денков