Поскъпването на храните се забавя в края на втората седмица на януари
Секция: ИКОНОМИКА
16 Януари 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поскъпването на храните се забавя в края на втората седмица на януари

/КРОСС/ Поскъпването на храните на едро продължава единадесета поредна седмица, но нарастването на цените се забавя в края на втората седмица на януари 2022 година. На седмична база най-много са се повишили цените на прясното мляко и пакетчето масло 125 грама от млечните храни, морковите и червения пипер от внос при зеленчуците, мандарините и бананите при плодовете. Най-много са поевтинели захарта, зрелия кромид лук и ябълките. Това става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия от стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 14 януари 2022 г. е на ниво от 1.830 пункта, спрямо 1.827 пункта към 23 декември на миналата година (седмичен бюлетин ДКСБТ не е издавала в последната кратка работна седмица на 2021 година) или седмично поскъпване с 0.16%. Преди това, през първата непълна работна седмица на януари, цените на храните се повишиха значително повече, с 2.70 на сто, което означава, че поскъпването на храните по стоковите борси и тържища забавя темпа си на поскъпване.

Преди това ДКСБТ отчете: повишение с 1.81% (20-23 декември),с 0.17% (13-17 декември), 1.39% (6-10 декември), с 1.53% (29 ноември-3 декември), с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48% (15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври), спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 14 януари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 19.37%, докато на годишна база, спрямо 14 януари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 20.72% (от 1.516 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка
показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 17 са поскъпнали, 1 е без промяна в цената и 16 са поевтинели. Затова и средното нарастване на цените е толкова слабо.

Трябва да се отбележи, че шеста поредна работна седмица (10-14 януари) ценовите разлики на храните на едро по области продължават да се увеличават, след като през октомври и в началото на ноември се наблюдаваше постоянно свиване на ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 8.01 лева при кравето сирене (от 4.99 лв./кг в Добрич до 13.00 лв./кг в София); 5.88 лева е разликата при кашкавала „Витоша“ (от 9.12 лв./кг в Русе до 15.00 лв./кг в Благоевград); при каймата смес разликата е 3.80 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.00 лв./кг в София; 2.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 5.00 лв./кг в Бургас); при замразеното пиле разликата е 2.55 лева (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра); 1.08 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.05 лв./литъра във Велико Търново до 4.13 лв./литъра в Силистра); при ориза разликата е 0.90 лева (от 1.75 лв./кг в Смолян до 2.65 лв./кг в Силистра); 0.72 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.40 лв./кг в Пловдив и Шумен); при захарта разликата е 0.49 лева (от 1.35 лв./кг в Пловдив до 1.84 лв./кг във Враца); 0.08 лева е разликата при яйцата (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.26 лв./броя в Смолян).

При основните месни, млечни и други храни, включително варива
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са само 7, поевтинелите са 12 и без промяна в цената е един, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти – от минус 3.0% до плюс 2.3 на сто.

На седмична база най-много е поскъпнало пакетчето масло 125 грама (+2.3% до 2.20 лв./броя), следвано от прясното мляко (+1.5% до 2.00 лв./кг) и кашкавала „Витоша“ (+0.8% до 13.23 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.22 лв./броя).

Най-много е поевтиняла захарта (-3.0% до 1.61 лв./кг), следвана от зрелия фасул (-2.6% до 3.75 лв./кг), брашното тип 500 (-1.7% до 1.18 лв./кг), ориза (-0.9% до 2.22 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.9% до 4.36 лв./кг), слънчогледовото олио (-06% до 3.50 лв./литъра), лещата (-0.3% до 3.22 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-3% до 5.84 лв./кг), трайния варено-пушен салам (-0.3% до 9.94 лв./кг), кравето сирене (-0.2% до 8.65 лв./кг) и замразеното пиле (-0.2% до 4.51 лв./кг).

На годишна база, спрямо 14 януари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на зрелия фасул, който е поевтинял с 0.11 лева от 3.88 лв./кг. Най-голямо е повишението на цените при кашкавала „Витоша“ (+2.03 лева от 11.20 лв./кг), следван от кравето сирене (+1.50 лева от 7.15 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.34 лева от 8.60 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.93 лева от 2.57 лв./кг), лещата (+0.82 лева от 2.40 лв./кг), замразеното пиле (+0.68 лева от 3.83 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.51 лева от 3.85 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.47 лева от 5.37 лв./кг), прясното мляко (+0.31 лева от 1.69 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+0.28 лева от 1.92 лв./кг).

При зеленчуците
на седмична база преобладават поскъпналите, като за тази група храни трендът е широк – от минус 3.7% до плюс 3.6 на сто. Най-много са поскъпнали доматите от внос (+3.6% до 2.31 лв./кг), следвани от морковите (+3.3% до 0.95 лв./кг), червения пипер от внос (+3.1% до 2.31 лв./кг), оранжерийните краставици (+2.6% до 3.51 лв./кг), картофите (+2.4% до 0.84 лв./кг), зелето (+2.1% до 0.99 лв./кг) и краставиците от внос (+1.0% до 3.06 лв./кг).

Поевтинели са само зрелия кромид лук (-3.7% до 0.78 лв./кг) и оранжерийните домати (-0.4% до 2.34 лв./кг).
И на годишна база поскъпналите са повече, единствено червеният пипер от внос е поевтинял с 0.16 лева от 2.47 лв./кг. Най-много се е повишила цената на краставиците от внос (+1.43 лева от 1.63 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (+0.99 лева от 2.52 лв./кг), доматите от внос (+0.53 лева от 1.78 лв./кг), оранжерийните домати (+0.51 лева от 1.83 лв./кг), зелето (+0.29 лева от 0.70 лв./кг), морковите (+0.20 лева от 0.75 лв./кг), картофите (+0.19 лева от 0.65 лв./кг).

При плодовете
наблюдаваните от ДКСБТ, има известен паритет – колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината не е много широк – от минус 2.3% до 4.2 на сто. На седмична база най-много са поскъпнали мандарините (+4.2% до 2.00 лв./кг), следвани от бананите (+1.8% до 2.26 лв./кг) и лимоните (+1.1% до 1.84 лв./кг). Поевтинели са еднакво ябълките (-2.3% до 1.26 лв./кг) и портокалите (-2.3% до 1.68 лв./кг).

На годишна база, обаче, всички са поскъпнали. Най-много е нараснала цената на мандарините (+0.48 лева от 1.52 лв./кг), следвани от портокалите (+0.26 лева от 1.42 лв./кг), бананите (+0.23 лева от 2.03 лв./кг), лимоните (+0.15 лева от 1.69 лв./кг) и ябълките (+0.01 лева от 1.25 лв./кг).