БХРА: Зимният сезон приключва на 19 януари с новата заповед на здравния министър
Секция: Туризъм
16 Януари 2022 19:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БХРА: Зимният сезон приключва на 19 януари с новата заповед на здравния министър

/КРОСС/ Зимният сезон ще приключи веднага, ако бъде приета подготвяната здравна заповед да се забрани влизането на чужди граждани от страни от ЕС, които са в червената зона. Това са категорични Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Недоумяваме каква е причината да има разлика между гражданите със зелен сертификат от ЕС и хората, които имат поставена ваксина, често дори 3-4 дози и/или са направили PCR и той е отрицателен, коментира зам.-председателят на БХРА и председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, което е една от 36-те регионални организации на БХРА в страната.

Ако заповедта бъде приета в този рестриктивен вид само Банско ще загуби близо 35 000 нощувки, обясни Бистрин. И допълни, че освен това загубите ще са не само финансови, защото постоянната ненужна промяна на заповедите ни превръща в несигурна дестинация и чуждите туроператори вече отказват да организират чартъри и ваканции в българските курорти.

Проекто заповедта засяга основни пазари за зимния ни туризъм като Сърбия, Турция, Северна Македония и Израел, обясни Бистрин. Вече имаме протестно писмо от турски туроператори, тъй като в петък започва тяхната ваканция и имахме много резервации за следващите 7-10 дни от южната ни съседка, допълни зам.-председателят на БХРА.

Близо 15 000 нощувки в Пампорово могат да бъдат отказани, ако подобна здравна заповед влезе в сила, обясни Беляков. И допълни, че освен стойността на самата нощувка, трябва да се има предвид, че покрай нея се реализират съвкупност от съпътстващи услуги, които допринасят за издръжката и прехраната на много други малки и средни бизнеси.

Вирусът вече е в България, той не спазва границите, а подобна мярка за затваряне на границите за определени националности туристи би била разбираема единствено, ако тук сме напълно безопасна зона и се притесняваме да не бъде внесен тепърва.

Трябва щетите и негативите от всяко такова действие да бъдат разглеждани от всички възможни посоки, защото виждаме, че туризмът се сочи като черната овца на пандемията и обществото, а ние даваме всичко от себе си и плащаме чинно и редовно данъците си, заплати, осигуровки, кредити и накрая се надяваме да останат и пет лева печалба, коeто в повече случаи напоследък и не се случва, допълни Беляков.

Явно промяната все още не е настъпила в долните чиновнически етажи, които оформят правителствената политика. За пореден път настояваме преди да бъдат издавани здравни заповеди, които засягат туристическия сектор, те да бъдат обсъждани предварително с туристическия бизнес и да не влизат в сила от днес за утре, категоричен е и председателят на БХРА Георги Щерев.