Русия разработва безпилотен противоподводен бомбардировач-торпедоносец
Секция: Русия
19 Януари 2022 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия разработва безпилотен противоподводен бомбардировач-торпедоносец

/КРОСС/ За руския флот се разработва безпилотен торпеден катер, способен автономно да открива и унищожава вражески подводници в далечната морска зона и в арктическите ширини. Това съобщи за ТАСС източник във военно-промишления комплекс.

„Сега  се разработва безпилотен торпеден катер, чиято основна цел е да търси и унищожава вражески подводници в автономен режим. След откриване на вражеска лодка, безпилотната система самостоятелно ще идентифицира целта и ще вземе решение да изстреля торпедо”, каза събеседникът на агенцията.

Според източника лодката ще може да работи както автономно и да се управлява от малък екипаж, така и дистанционно от оператори от крайбрежния център или от кораба, превозващ такива дронове. „Предвижда се и арктически вариант на бомбардировача-торпедоносец с усилен корпус за плаване в счупен лед“, добави той.

„С помощта на няколко роботизирани торпедоносци ще бъде възможно бързо да се разгърне временна противоподводна линия в района на бойно патрулиране на група кораби на ВМС, без да се включват основните противоподводни сили или да се укрепи отбраната в базите на флота“, каза източникът.

По думите му безпилотна лодка с дължина 14 метра ще може да развива скорост над 35 възела, да се движи при вълнение на морето до 6 бала и да работи повече от три дни без презареждане. Боеприпасите ще бъдат две универсални електрически торпеда с калибър 533 мм.

ТАСС няма официално потвърждение на тази информация.