РЗИ-София въвежда ограничения за заведенията и дистанционно обучение
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Януари 2022 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РЗИ-София въвежда ограничения за заведенията и дистанционно обучение

/КРОСС/ До края на деня или най-късно утре се очаква да излезе новата заповед на РЗИ-София за въвеждане на ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19. Ограничения ще има за заведенията и обществените места, обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Работното време на тези обекти ще е до 22:00 часа, а допускането до тях ще става със зелен сертификат.

„Ограничаване на 50% в капацитета - и като работна площ, и като лица, заети в обектите, които са със значение за общественото здраве – заведения за хранене, за развлечения, по смисъла на чл. 124 от закона за туризма“

От понеделник учениците от 1 до 4 клас, както и тези в 7, 10 и 12 ще се обучават присъствено.

„Трябва да се въведе ротационния принцип на обучение на учениците след 4 клас, учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да преминат в електронна среда към момента до настъпването на тази междусрочна ваканция, която вече беше обявена“, каза Кунчев.

Мерките, които ще се въведат в София, се съобразени с трети етап от Националния план.

Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив са областите с най-висока заболеваемост, където също предстои въвеждането на мерки.

Картата, която показва заетостта на болничните легла за пациенти с Covid-19, ще бъде прегрупирана и вече ще е с пет района. Разработва се програма, с която в реално време ще се актуализира информацията за заети легла, обяви доц. Кунчев:

"Областите са прегрупирани така, както вървят и пациентите към най-големите болници, особено университетските болници. Съответно София, Плевен, Варна, Стара Загора, Пловдив са така районирани. Най-голяма е Западната област, логично, тъй като в София са повече от половината интензивни легла въобще за страната. Всъщност в този район са осем области, откъдето идва и основният поток от пациенти".

Доц. Кунчев коментира, че все още не се обсъжда премахването на зеления сертификат за наличие на антитела: 

"Знаете моето лично мнение като епидемиолог, като експерт. За момента с оглед на настроенията и това, че много хора са разчитали на тях и ги имат, и да се вземе такова решение, то ще е с достатъчно дълъг период тези хора да имат възможност да реагират. Засега не сме вземали такова решение".