Корнелия Нинова: Срещу авансово отпуснати 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир
Секция: ПОЛИТИКА
22 Януари 2022 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Срещу  авансово отпуснати 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир

/КРОСС/ Днес говоря пред вас по 4 причини.
Първо, като лидер на опозиционна партия винаги сме настоявали изпълнителната власт да идва тук в парламента да отчита работата си и да представя най-важните въпроси за обществото там, където им е мястото - в парламента, в парламентарната република.
И смятам сега, като част от управлението, тези думи на опозиционна партия да ги превърнем в действие. Често ще се възползвам от правото, което ми дава правилника на Народното събрание по чл. 59, ал. 1 - аз и колегите ми министри от "БСП за България", в името на парламентаризма и връщането на авторитета на парламента.

Втора причина - защо сега? Сигурно много хора се питат защо точно сега да ни занимава с тази тема. Дойдохме с премиера в края на януари мислейки за края на март. Дойдохме, защото ние искаме да се случва това, което ще видите на екрана.

Години наред, десетилетия наред стават това и всички политически сили, от всички цветове тичаме след събитията. Когато стане това слагаме ботушите, хукваме да помагаме на хората - постфактум. Дошла съм пред вас през януари, за да предупредя за март. Всички професионалисти казват, че това е опасният период за българските язовири.
Следващата причина - изправям се пред вас, защото смятам, че въпросът, който ще поставим, е въпрос на национална сигурност и на държавническо мислене.
Уважаеми колеги,
Вижте следващата картина. Опитали сме се да представим язовирите в България и повярвайте ми, не ни стигна картата да сложим всички. И защо казвам, че това е въпрос на държавническо мислене - защото има една хубава народна поговорка: "Вода газим, жадни ходим".
Имаме огромно водно богатство, което се излива в земята, а хората плащат все по-високи цени за вода. Нямаме поливно земеделие при това богатство на язовири и не можем да произвеждаме онези хубави български продукти, плодове и зеленчуци, защото се отнасяме безхаберно към водните ресурси на България.

На следващо място - при тази картина, която виждате, и причина да дойда при вас е, защото има лобизъм, защото има корупция, защото има редица частни ВЕЦ-ове накацали по реки и язовири, от които печелят частни интереси, а състоянието на язовирите на държавния интерес ще ви го представя след малко.
И на последно място - защото сме водени от желанието с ваша помощ да сложим ред и да има отговорност.
Уважаеми колеги народни представители,

Откакто новият екип встъпи в Министерството на икономиката и индустриятаq в продължение на 2 седмици денонощна упорита работа на колегите, които са с мен и тук им благодаря, се опитахме да направим цялостен преглед на състоянието на язовирите на България - собственост, контрол, ремонти, злоупотреби и т.н.

Искам да ви уведомя абсолютно отговорно - нямаше институция в държавата, от най-висшата институция до най-малкия кмет в страната, който да можеше да каже колко язовира има в България, чия собственост са, кой ги ремонтира, за какви пари, в какво състояние са и т.н.

Благодарение на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, на Държавното предприятие, на колегите от дирекцията положихме усилия да представим пред вас и пред българското общество следната информация:В момента в България има 6 844 бр. язовири. Позволете ми да кажа какво е язовир според закона, който сме приели в парламента. Не, за да ви изнасям лекции, има значение за това, което ще ви кажа след малко.
Язовир е водностопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, съоръженията и събирателните деривации, както и земята, върху която са изградени. В процеса на работа установихме, че в един язовир един е собственик на земята, друг е собственик на стената, трети на водата. А този на водата в някои случаи я е дал на концесия, за да може четвърти да гледа шарани.

На един язовир и затова ви казвам какво е определението за язовир. Имаме един язовир с по три собственика например - първи проблем. 11 язовира са ремонтирани за 500 000 000 лева, но за 10 язовира ремонтът не е приет - къде заради липса на книжа, на проекти, на разрешение от съответна община.