Президентът: Отстояването на суверенитета, закона, сигурността и справедливостта е нашата дългосрочна и неотменна мисия за България
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Януари 2022 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Отстояването на суверенитета, закона, сигурността и справедливостта е нашата дългосрочна и неотменна мисия за България

Слово на държавния глава Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат като президент на Република България

/КРОСС/ Уважаеми г-н председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Уважаеми министри и народни представители,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми ръководители на държавни институции,

Уважаеми г-н началник на отбраната

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Уважаеми представители на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Скъпи сънародници,


Преди пет години за първи път приех строя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за Нова България. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с г-жа Йотова.


Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за подкрепата.

Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си: тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България.

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа стъпка, чакат ни още изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение политици да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя. От нас се иска да го положим.


И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през ветровете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната "държава на духа" е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред.

Скъпи съотечественици,

В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ.


Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава.

 

Да живее България!