Балканите в плен на студ и сняг, в Турция температурата падна до минус 33 градуса
Секция: СВЯТ
22 Януари 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балканите в плен на студ и сняг, в Турция температурата падна до минус 33 градуса

/КРОСС/  Температурата на въздуха е паднала до 33 градуса под нулата в Източна Турция тази нощ, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер.
Най-ниската температура е измерена в източния окръг Агръ.
Голяма част от Турция е в плен на снега. Метеорологичната служба обяви жълт и оранжев код в 49 града на страната във връзка с очакваните днес снеговалежи.

Привечер се очаква сняг да завали и в Истанбул, където валежите ще продължат до сряда. Температурата на въздуха ще падне още повече, прогнозират метеоролозите.
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу призова гражданите да не излизат навън с личните си автомобили и да бъдат предпазливи, информира електронното издание на в. "Хюриет".

Студ, сняг и силен вятър се очаква да властват и в Гърция от днес до сряда, съобщи гръцкият "Катимерини".
Нахлуващият към страната студен фронт ще донесе ниски температури, обилни снеговалежи и виелица. Максималните температури няма да превишават три градуса над нулата. Особено силно зимното време ще бъде почувствано в централните и северни части на страната.

Сняг в следващите дни се очаква да падне и в Егейска Гърция и Източен Пелопонес, на Крит и Додеканезите.
В Албания училищата ще бъдат във ваканция от понеделник до сряда заради очакваното студено време в страната, където метеоролозите предвиждат температурите да паднат до минус 17 градуса, съобщи "Албениън дейли нюз". Министърът на образованието посочи, че мярката е взета с цел да бъде защитено здравето на децата.

Спирането на снеговалежите в югоизточната част на Албания беше последвано от значително понижение на температурите, които варират от -10 до -13 градуса по Целзий. В страната бе отбелязана и рекордно ниска температура от -17 градуса.
Министър-председателят Еди Рама информира в социалните мрежи, че работата по почистването на заснежените райони продължава с пълна сила.
Всички национални оси, които свързват Корча с други райони от региона, са проходими. Движението към туристическите дестинации Дарда и Воскопоя е нормално и няма нужда от вериги. Дебелината на снежната покривка в градските райони е до 10 см, а на надморска височина от 1000 метра - до 40 сантиметра. Блокирани от сняг са селата от община Виткук в Корча и там службите работят за отварянето на пътя за Панарит и Щиле, информират властите.