Втора група български полярници вече е на Ледения континент
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Втора група български полярници вече е на Ледения континент

/КРОСС/ Научната програма на Антарктида започва с пристигането на втората група наши полярници на Ледения континент, съобщи днес ръководителят на Българския антарктически институт и на българските експедиции проф. Христо Пимпирев.

"След двудневно забавяне поради лошото време, наетият от Португалската полярна програма самолет успя да излети от Пунта Аренас (Чили) с научната група от 11 души на XXX Национална антарктическа експедиция към летището на остров Кинг Джордж в Антарктида. Там се състоя трогателна среща на пътуващите за базата ни полярници с 12 души от логистичната група, които се прибират към дома. Те вече са на път за Сантияго де Чили и се очаква да се приберат в България на 30 януари", съобщи проф. Пимпирев чрез фейсбук страницата на БАИ днес.

"Втората ни група антарктици бяха превозени от остров Кинг Джордж с испанския кораб „Сармиенто де Гамбоа” до остров Ливингстън и вече са на базата ни „Св. Климент Охридски”. С тяхното пристигане започва изпълнението на научната програма. Изследователите ще работят по два медицински, един геоложки, един геофизичен и три биоложки проекта от Националната програма за полярни изследвания", заяви проф. Пимпирев.