„Екатерина“ – телевизионна премиера на документален филм за Екатерина Каравелова по БНТ 1
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2022 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Екатерина“ – телевизионна премиера на документален филм за Екатерина Каравелова по БНТ 1

/КРОСС/ На 30 януари 2022 г. (неделя) от 19:00 часа, БНТ 1 ще излъчи телевизионната премиера на документалния филм „Екатерина“. Филмът е копродукция на обществената телевизия и е посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова.

Документалният филм е биографичен разказ по дневника - календар на Екатерина Каравелова. Едно „лично време”, проектирано върху драматични за нашата история десетилетия (1860 г. – 1947 г.), което разкрива забележителните стоицизъм и гражданска непримиримост на знаменитата българка. Качества, които чуждестранните кореспонденти през Сръбско-българската война описват: „От цялото останало население на София, г-жа Каравелова беше единственият мъж.“

Екатерина е дебютния филм на режисьора Бояна Топчийска. Тя е завършила филмова режисура в Нов Български Университет, носителка е на награди за студентски филми, отличия за сценарист, участва в късометражни филми и в театрални представления за деца и възрастни. Сценарист на документалния филм за Екатерина е Юрий Дачев, оператор е Георги Гвоздев, а композитор - Александър Костов. В ролите на Екатерина зрителите ще видят Божидара Цекова, Елица Костова, Ива Николова, а в ролята на Петко Каравелов влиза Адриан Филипов.

Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино, а филмът Екатерина е част от филмопроизодство на обществената телевизия. Лентата е заснета през 2021 г. и е с продължителност 54 минути. Тя е създадена с подкрепата на Българска Национална Телевизия, „Джули Марули Ентертеймент“ ЕООД и НФЦ, а продуцент на филма е Павел Павлов и компания „Фул Муун Улф“ ЕООД.