Георги Георгиев, СОС: Предлагаме реформа за преместваемите обекти в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Георгиев, СОС: Предлагаме реформа за преместваемите обекти в София

/КРОСС/ Предлагаме цялостна реформа на начина, по който се поставят, контролират и премахват преместваемите обекти в София, предвиждаме не само ясни правила, а и контролен механизъм, заяви в "Още от деня" председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Всеки районен кмет ще трябва ежемесечно да извършва проверка на всички преместваеми обекти в своя район. Правилата създават много ясно разписан механизъм на носене на отговорност, което е ключово и липсваше в уредбата до момента", уточни той.

Той изтъкна, че има няколко вида преместваеми обекти и според това какви са те, е предвидено как те могет да бъдат захранвани, така че да не се стига до инциденти. Предвидените глоби за неспазване на разпоредбите са много сериозни, като максималната е 50 000 лева.

Изключва се временно подаване на електрическа енергия до даден обект. След въвеждане в експлоатация на даден павилион или будка, тогава съответните електроразпределителни дружества имат право да изградят съответните връзки, които пък влизат в процеса на проектиране, отбеляза Георгиев. По думите му това ще предотврати възможността за злоупотребата с право.

"Ние предвиждаме да глобяваме не само ползвателя, който се укрива, сменя адреси и ни вкарва в продължаващи години съдебни саги, а предвиждаме много по-улеснен начин за премахване на тези мобилни съоръжения веднага със специализирано оборудване на Общината. В рамките на деня т.нар. мобилка да бъде премахната в 21:00 часа, когато е краят и не би трябвало да остава да нощува, да зимува или т.н. и да пребивават в парковете", допълни Георги Георгиев.

Над 320 са незаконните обекти в София, каза той. Половината от тях вече са премахнати, другата половина са в процес на премахване.

"Предстои този регламент да бъде обсъден със засегнатите страни, нещо, което вече беше направено на предварителен етап. След като бъдат проведени съответните разговори, вероятно в края на март тези предложения да бъдат приети и от началото на април да влязат в сила", смята председателят на Столичния общински съвет.

Георгиев съобщи, че миналата седмица е издадена виза от главния архитект на София за възстановяване на Драгалевския лифт от първа станция до "Бай Кръстьо". Процесът започва по-бързо, акцентира той и е благодарение на дълга и упорита работа на екипа на Столична община. Драгалевският лифт се предвижда в рамките на тази година да започне да функционира.

Ще бъде възстановен и Княжевският лифт, който е лична кауза на кмета на София. Комисия в район Витоша работи по това да бъдат дадени предписания на собственика за възстановяване не само на долната и на горната станции, а на целия лифт, увери той, но отбеляза, че сроковете за лифта зависят от това дали собственикът ще обжалва предписанията.