Ген. Константин Попов: Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Константин Попов: Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия

/КРОСС/ Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия, за да се вземат дългосрочни решения. Очевидно е, че тези сили и средства, които се предоставят за "Еър полисинг" няма да бъдат използвани, ако се стигне до военно противопоставяне между НАТО и Русия. Ако има провокации и полети близо до българската територия, трябва да се вземат мерки своевременно и много решително. България трябва да има ясна политическа позиция", заяви в "Денят започва" ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

По думите му, ако имаме тежък конфликт, няма само Министерството на отбраната да участва, а всички министерства.

"Ще се вдигнат и нашите самолети и тези, които ще дойдат, това не е нищо ново. Използването на въоръжените сили е инструмент на политиката. Политиците трябва да вземат решенията и всяко едно забавяне е голяма игра със сигурността на държавата. Очевидно е, че се изразходва ресурс, но това не е драматично", допълни ген. Константин Попов.

Според него България трябва да се превъоръжава не само в сферата на Военновъздушните сили, а и за сухопътните войски, военноморските сили, за закупуване на нова съвременна техника.

Ген. Константин Попов поясни, че дори и да се намери решение в отношенията НАТО-Русия-Украйна те може да са много временни.

"Русия има много сериозни изисквания към НАТО. И, ако не бъдат изпълнени, е важно какви ще бъдат действията спрямо България. Има загуба на доверие между Русия и НАТО, ще трябва да се положат неистови усилия за неговото възстановяване. Надявам се, че Русия не се готви да влезе в Украйна, трябва да се предотврати агресията, иначе това ще има катастрофални последици и за нас, и за страните от НАТО, и за Русия, и най-вече за Украйна", каза още ген. Константин Попов.