Петков: С РС Македония подписахме три меморандума - пример за новия подход
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2022 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков: С РС Македония подписахме три меморандума - пример за новия подход

/КРОСС/ България и Северна Македония подписаха три меморандума за разбирателство след съвместното си  заседание в София. Те са в областта на земеделието, за развитието на транспорта и жп връзката София - Скопие, както и за насърчаване на малките и средни предприятия. Българският премиер Кирил Петков посочи, че това е пример за новия подход в отношенията между двете страни, който дава и реални резултати.

„Когато още на първата среща между двете правителства имаме вече три реално подписани меморандума по много ключови и важни въпроси - това е примерът за новия подход, който ние даваме, с нова енергия и реални резултати”, обясни Петков.

По думите на българския премиер още по-впечатляващ е бил докладът на министрите. В него всеки министър е представил поне 10 „реални задачи”, които си поставят, с общ секретариат между различните групи и с много къси срокове за изпълнение.

„Радвам се да кажа, че следващата среща в работните групи е само след седмица. И това ще бъде нивото на динамика, което се очаква, от тези групи”, каза Петков и отбеляза, че историческата група е набелязала три срещи през следващите четири месеца.

„Поглеждайки това, което се случи днес - се вижда огромната синергия и огромните предимства, ако има добросъседство. Реално, тези меморандуми имат един основен краен резултат и това е икономическото развитие на целия регион, което и гражданите на Северна Македония, и гражданите на България ще усетят с подобрения на стандарта на живот”, категоричен е българският министър-председател.

Петков отново посочи, че добросъседството ще бъде поставено на пиедестал. „Ние трябва да работим около него и неща, които са били забравени буквално в последните години - ще бъдат подновени”, обясни той и заяви, че времето, което е изгубено, ще бъде наваксано бързо заради показаните устрем и енергия.

Премиерът каза, че има друго ниво на ентусиазъм за работа в историческата комисия. Днес по думите му се установило, че за да се върши работа хората трябва да си говорят, да се виждат, да се поставят общи цели и да се слага обща конструктивна рамка.

„Професорите от двете страни показаха, че са готови този нов полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивни разговори. Затова към този момент ние няма да правим кадрови промени. Когато историческата комисия е една от пет - общият тон на разговора е само в посока конструктивен диалог и постигане на реални резултати”, допълни Петков.

От своя страна Димитър Ковачевски заяви, че е открит нов процес на диалог и работа. „Това е свидетелство, че имаме политическа воля”, категоричен е той. Премиерът обясни, че един от критериите за постигнат напредък между България и РС Македония ще бъде откриването на КПП „Клепало” на българо-македонската граница през 2023 г.

„Това е динамиката. Аз съм оставил процесите да се движат, да работят, да разговаряме по между си, да си върнем доверието, да градим и да вървим напред заедно”, заяви Ковачевски.

„Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и защото вярваме, че можем да ги решим. В момента има доста сериозни въпроси - и COVID-19, и напрежението между НАТО-Русия, и високите цени на тока и газа - това са все факти. Когато в тази трудна обстановка, в ден като днешния, се види, че има реален прогрес по една от темите, която е била криза доскоро, но вече е работен процес - човек чувства, че има защо да става сутрин и да върши работата”, заключи Петков.

Подписаните меморандуми

Министърът на земеделието на България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.