Global Times: САЩ забраняват на ЕС да внася руски петрол, но самите те купуват повече
Секция: СВЯТ
06 Април 2022 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Global Times: САЩ забраняват на ЕС да внася руски петрол, но самите те купуват повече

/КРОСС/ Въпреки че забраняват на европейските си съюзници да внасят руски енергоносители, напоследък САЩ активно ги купуват, пише китайското издание Global Times. В същото време, именно САЩ се превърнаха в основен бенефициент от украинската криза, като сега увеличават доставките си на втечнен газ за Европа.

Оказвайки натиск върху европейските си съюзници да не купуват руски петрол, на фона на продължаващата украинска криза, САЩ увеличиха доставките на суров петрол от Русия с 43%, или 100 000 барела на ден, през последната седмица, посочва изданието, цитирайки заместник-секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Михаил Попов.

„В допълнение, Вашингтон разреши на своите компании да изнасят минерални торове от Русия, признавайки ги за стоки от първа необходимост “, добави той.

Според Попов, че Европа трябва да очаква още подобни "изненади" от САЩ.

САЩ и европейските съюзници обмислят забрана на вноса на руски петрол от началото на руско-украинския конфликт, въпреки зависимостта на Европа от Русия за петрол и газ. Сега Европа е изправена пред натиск, както от САЩ, така и от Обединеното кралство, да забрани руския петрол. Лондон вече обяви, че ще спре вноса му до края на годината.

Междувременно Министерството на финансите на САЩ определи 22 април като краен срок за прекратяване на сделките за внос на петрол и въглища от Русия.

Износът на втечнен природен газ (LNG) от САЩ се е увеличил с почти 16% миналия месец до рекордно високо ниво, се казва в предварителен доклад анализаторите от Refinitiv, като износът за Европа остава основен фокус.

Американският LNG е в голямо търсене, тъй като европейските страни се опитват да намалят вноса на газ от Русия от началото на специалната операция в Украйна и също така се стремят да възстановят намаляващите си запаси.

Европа е най-големият вносител на американски LNG за четвърти пореден месец, като по този начин изкупува около 65% от синьото гориво, изнасяно от САЩ.

В съвместно споразумение от 25 март САЩ обявиха, че ще доставят поне 15 милиарда кубически метра повече втечнен природен газ за Европа тази година в опит да сложат край на зависимостта на ЕС от руския енергиен износ.