Полезен или вреден е суровият спанак?
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Май 2022 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полезен или вреден е суровият спанак?

/КРОСС/ За хора, предразположени към образуването на камъни в бъбреците, спанакът в суров вид не е препоръчителен, но добрата новина е, че при лека термична обработка няма някакъв проблем да бъде консумиран.

Образуването на камъни в бъбреците обикновенно се дължи на отлагане на специфични химикали, сред които е оксаловата киселина, която се среща в спанака, елдата, кафето, чая, кашуто, шоколада, бадемите и в някои други зелени зеленчуци.

Ако все пак държим да си хапваме спанак в суров вид, то тогава можем да избираме най-младите листенца, т.нар. бейби спанак. Младите листа съдържат по-малко количество оксалова киселина. Но каквито и да са вредите от спанака, то ползите са в пъти повече.

Той е отличен източник на витамин К, А, С, В12, В2, магнезий, фолиева киселина, желязо, цинк, селен, омега-3 мастни киселини и др. Друга полза от спанака е че, съдържа вещества, които са особено важни за здравето на сърцето.

Много полезен е и при стомашно-чревни заболявания. Защитава ни от рак на дебелото черво, от увреждане на клетките и ДНК мутации. Изключително ефективен е при артрит, остеопороза, мигрена и астма.

Съдържа лутеин - това е каротиноид, който ни предпазва от катаракта и други очни заболявания. Заслужава да присъства в менюто ни, ако искаме по-здравословен живот.