Корнелия Нинова: Икономическите санкции целят да затруднят руската икономика и по този начин да възпрепятстват и продължаването на войната
Секция: Интервюта
08 Май 2022 21:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Икономическите санкции целят да затруднят руската икономика и по този начин да възпрепятстват и продължаването на войната Нашата роля в коалицията е да тушираме конфликтите и да търсим решения

/КРОСС/- В следващите 20 минути нашите въпроси са към вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. Добър вечер.
- Добър вечер.

- България ще наложи вето на европейското ембарго за нефта от Русия. Защо, г-жо министър?
- Това е добра новина. Трябва да наложим вето, ако се вземе такова решение, защото ембаргото би затруднило страхотно икономиката, би довело до затруднения в работата на много фирми, до увеличаване на безработицата, освобождаване на хора, до поскъпване на горивата за потребителите. Така че решението да се наложи вето е добро за България.

- За да сме на страната на жертвата, все пак трябва да платим и ние някаква цена - ще се съгласите ли с това?
- Икономическите санкции, които се налагат, целят да затруднят руската икономика, по този начин да възпрепятстват и продължаването на войната. Но какъв е смисълът да искаш да убиеш чужда икономика, самоубивайки своята? Последният доклад на ООН, който излезе мисля вчера, констатира, че над 107 държави в света вече са засегнати от икономическите санкции. От тях 38 са без зърно за хляб. Обхващат около 1,8 милиарда души в цял свят, засегнати от тези икономически санкции. Според мен тази надпревара на санкции и контрасанкции трябва да спре.

- България обаче технологично има как да преработва и петрол, който не е руски, каза вицепремиерът Асен Василев. Защо да не го правим?
- Защото нямаме готовност веднага да започнем. Изисква се време, за да се пренастрои цялата система.

- Шест месеца няма ли да ни стигнат?
- Защото е по-скъпо, а ми се струва, че и икономиката, и потребителите, и хората не могат вече да поемат по-голям ръст в цените. Инфлацията е много тежка и всички компенсаторни мерки, които правителството взе, вече са „изядени" от инфлацията, тези доходи. И затова е разумно да съобразим националния си интерес на първо място и да настояваме за такова вето върху ембаргото. Виждате, че и в Европа няма единно мнение. И други държави, други правителства се замислят дали изобщо да се наложи тази мярка спрямо Русия.

- А какво ще отговорите на външния министър на Украйна, който казва: „Страните, които не подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще са съучастници на военни престъпления"?
- По-меко ще кажа, че това е мнение и всеки има право да го изразява. По-сериозно обаче, стоейки на българския интерес, бих казала, че не е приемливо чужди външни министри, посланици, правителства да ни размахват пръст и да ни казват как да защитаваме българския си интерес. Особено слагане на тези линии напоследък - ако не си на тази страна, значи си на страната на лошия. Едно от най-тежките неща, които виждах в последните дни, е българи да се бият с българи заради войната в Украйна. И едните, и другите, каквито и виждания да имат, страдат от високите цени на хляба, страдат от високите цени на тока, от това, че ако газовата криза се разрасне, 26 000 български фирми са пред угрозата да бъдат затворени, над 250 000 работни места - да бъдат освободени работници. Ей това би трябвало да е в основата на нашите политически и не само, като народ разсъждения.

- До няколко дни Русия ще обяви контрасанкции срещу неприятелските държави. Възможно ли е да стане като с газа - да ни спрат и нефта?
- Затова казах, че тази надпревара на санкции и контрасанкции трябва да спре. В парламента чух, че се обсъжда - ако в този очакван списък на нови стоки и услуги, транспорт, санкции, които би наложила Русия, представете си, че засегнат и резервните части за АЕЦ „Козлодуй" и че се налага ремонт и няма как да го направим, че това би се отразило на потреблението на ток, на цената на ток и т.н. Това е самоубийствено.

- Само че не е ли добре да имаме план как да реагираме в тази ситуация, вместо да стоим в страх?
- Разбира се, разбира се. Вижте какво се случва също в последните дни буквално. Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини, мисля. Очевидно се търсят алтернативни доставки да вървят към Изток. Русия ще намери този изход, предполагам. Ние какво ще правим, като нямаме готовата алтернатива?

- Русия ни обяви за неприятелска държава. Вие как определяте Русия - приятелска или неприятелска е в отношението си към България?
- Ще го разделя на две. Първо, по-голяма част от българското общество я намира, по-голяма част от българското общество според мен я намират за приятелска. И затова беше този висок процент на нежелание у българите да изпращаме оръжие. Втората част, която бих коментирала, са политическите оценки, как политиците, как правителството изразява отношението си към Русия. Чухме много крайни неща, включително от колегите в коалицията.

- А вие как определяте Русия - приятелска или неприятелска държава?
- Спрямо България ли?

- Спрямо България.
- Спрямо България - приятелска.

- Защо тогава ни спря газа?
- Нямам достатъчно информация за детайлите около разговорите с „Газпром", за да коментирам компетентно, точно и аргументирано.

- В Министерския съвет не обсъждахте ли?
- Не, Министерски съвет не е вземал решение за прекратяване или отношение по прекратяването на доставките на газ. Затова може би по-компетентно и по-точно ще се изкаже колегата Николов.

- А приятелските държави така ли постъпват - спират на партньорите си газа, когато преценят?
- Вероятно това е ответен отговор на санкциите, които се налагат срещу Русия. Вие виждате, че ние не сме единствената държава. И пак, за трети път ще кажа - ето това е резултатът от подобно замеряне със санкции и контрасанкции. Прекалено много емоции, като че ли има едно наддаване. В момента светът и Европа, и България има нужда от разум, от хладнокръвно взимане на решение и отчитане на интересите на народа си.

- Казаха „Газпром", че ще ни пуснат газа, ако започнем да плащаме в рубли. Да го направим ли, г-жо Нинова?
- Отново да кажем, моля да не искате от мен детайли по отношенията с „Газпром". Това е тема на колегата в енергетиката. Не знам как са протекли разговорите.

- Понеже предложихте и настоявахте, това беше позиция на БСП - да се възобнови договора с „Газпром" и да продължат разговорите с компанията.
- Тази позиция я потвърждавам - че имахме нужда да продължат разговорите с „Газпром". И я изразявам не само като лидер на БСП и убеждения на нашите членове и симпатизанти, а като позиция на по-голяма част от българската икономика.

- Ще предложите ли замразяване цената на газа за бизнеса на нивата от договора с „Газпром"? Колко ще струва това?
- Заедно с бизнеса предложихме тази мярка на кабинета, работим по нея - да се замрази цената на нивата, на които сега е по „Газпром" договора, разликата чрез алтернативните доставки да се поеме от държавата. И виждаме добри примери за това в Европа. Проследете програмата и действията на г-н Мицотакис в Гърция. Там се пое разликата и вчера са решили, дори със задна дата - от 1 януари до сега да върнат на хората 60% от надплатените суми. Освен това още една стъпка, за която ние също апелираме, вече е факт в Гърция - обложиха се свръхпечалбите на енергийните дружества с 90% данък, т.е. държавата по някакъв начин си вкарва в бюджета чрез този данък 90% от печалбата, 10% оставя на бизнеса, което е една нормална на годишна база печалба за бизнеса.

- Колко ще струва тази мярка на нашата държава, г-жо Нинова?
- Това зависи от цената, която в крайна сметка, ще се договори по алтернативните доставки на газ. Ние все още не знаем каква ще е тази цена за потребителя.

- Чухме Асен Василев и Александър Николов да Ви казват „не" на тази мярка. Само за да се харесате на бизнеса ли го предложихте?
- Ще разговаряме. Чували сме и друг път колегите първоначално да казват „не" и след това, след разговори и аргументи да постигаме съгласие.

- Какви компенсации за тока ще получи бизнесът?
- Точно този пример щях да дам. Ако си спомняте първоначалната реакция на министъра на финансите, когато поискахме компенсации за април за бизнеса, беше „не". След това обаче, след разговори се намериха възможности. По същия начин стои и сега въпросът. Ние заедно с работодателите отидохме при г-н Василев, при г-н Петков, дадохме аргументи и постигнахме съгласие, че ще има и за месец май. Т.е. когато говориш спокойно, разумно, даваш аргументи, които са в полза на България, има разбиране, има чуваемост. Колко ще са за май - предстоящата седмица ще се изчислява заедно с колегите в енергетиката.

- Добре. Продължаваме напред към военно-техническата помощ за Украйна. В името на българския национален интерес, кой трябва да спечели тази война, г-жо Нинова - Русия или Украйна?
- Трябва да се спре войната. Който и да я спечелил, който и да е победител...

- Русия или Украйна е добре за нас да спечели?
- ... а другия - загубил, тази мъка и агония ще продължат.


- Асен Василев каза: Украйна трябва да спечели. Вие какво казвате?
- Е, да казва Асен Василев каквото иска. Аз казвам: не трябва да има война, трябва да има мир. Вижте, всичко, което говорихме досега, е как да преборим последиците от войната, защото икономическа криза, ток, цени, газ, петрол са последици от войната. Е, ние няма години наред да се борим с последиците. Трябва да се отстрани причината на проблема, а причината е самата война. Убедена съм, че все още има начини да се спрат военните действия и да започнат разговори. Някои анализатори казват - край, вече няма място за преговори. Винаги има място за преговори, стига световните лидери, държавните мъже да намерят общ език.

- Само на хартия ли ще остане решението да окажем военно-техническа помощ на Украйна?
- Зависи. Военно-техническата помощ, която прие Народното събрание, се изразява в ремонт на техника - украинска техника в български заводи. Това вече зависи от възможностите на заводите „Терем" - те са в Министерството на отбраната. Как, кога, в какви размери, ще могат ли или не - зависи от тези заводи и от колегите от Министерството на отбраната. За нас по този въпрос беше изключително важно, както знаете, да няма износ на оръжие и боеприпаси. Това се постигна в това решение на Народното събрание.

- Никой от правителството не ни каза какво се товари в украинския самолет, който показахме на нашите зрители. Кажете ни вие, г-жо вицепремиер?
- Да започнем отначало. Българското правителство чрез своите участници в Комисията за износ на оръжие - наричам я за лекота, тя иначе има дълго име, участва с представители на ДАНС, Военно разузнаване, външни работи, отбрана, вътрешни работи и Министерството на икономиката, т.е. достатъчно представителност има на всички институции на България преди да тръгне един износ. Ние оръжие и боеприпаси за Украйна не изнасяме, и то от години. И за Русия също, и за двете воюващи страни. България изнася оръжие и боеприпаси за над 50, до 60 държави в различните периоди. Когато тези държави си купят оръжието и го изнасят, то става тяхна собственост и България вече няма право по международни норми, по българско законодателство да търси отговорност от тези държави какво правят с това оръжие - дали го препродават, дали го даряват.

- Но какво имаше в самолета?
- Аз нямам представа.

- Подписвали ли сте вие разрешение за износ на такъв тип бронирани машини от началото на войната?
- От началото на войната са подписани между 130 и 140 разрешения за износ. Дайте ми възможност да проверя. Със сигурност не са танкове и БТР-и, както каза г-н Борисов, защото ние не произвеждаме нито танков, нито БТР-и.

- Но имаме стари, такива, които са модернизирани във военните предприятия, и би могло те да са обект на износ?
- Това не е българско производство, ако това ме питате. Обвиняват ни сега едва ли не в лицемерие, че ние тайно изнасяме, че едва ли не това е контрабанда. Първо, това е абсурдно да се случи при целия този контрол, всички участници в тази комисия. Второ, нека да се знае, че това са договори, които в по-голямата си част не са подписвани от това правителство.

- На каква стойност са новите договори, които не са подписани от служебните правителства, а са подписани от вас от началото на войната?
- Ето, оставям ви пълен отчет по държави, оръжия, стоки с двойна употреба, боеприпаси, за колко пари и къде е изнесено. Като започнете от Алжир и Буркина Фасо и стигнем през цяла Европа до САЩ. Давам ви го този отчет, използвайте го, ако искате, той не е класифицирана информация.

- Ще бъде интересен и за колегите ми в предаванията през седмицата.
- И особено когато идват хора, които нямат никаква представа как се търгува с оръжие и говорят абсолютни небивалици.

- Но дори президентът, който е върховен главнокомандващ на нашата армия, го каза: „Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войната, че българското оръжие подхранва този конфликт".
- Недоумявам как г-н президентът може да изрече тези думи, защото той много добре знае, че тези износи сега за тези държави са по договори, сключени от неговите служебни кабинети. Намирам думите му за манипулация и се изненадвам, защото той е интелигентен човек. Той е главнокомандващ. Не можеш да внушиш, че в момента БСП или аз лъжем левите хора и изнасяме оръжие, при положение че знаеш твоите правителства с кого са сключвали договор и че няма нито един патрон наистина за Украйна или Русия.

- Каква държавна тайна разкри шефът на „Кинтекс", че го махнахте?
- Той не е махнат за разкриване на държавна тайна.

- А за какво?
- Той е махнат заради конфликт на интереси. Колегата Михайлов, докато е бил директор на „Кинтекс", е участвал и в други търговски фирми, които са се занимавали със същата дейност. Нещо повече - по негово време правомощия на „Кинтекс" за представителство на България в чужбина са прехвърлени на частната му фирма, в която той участва. За мен това е перфектен пример за източване на държавно предприятие. И ви казах, че няма да го търпя това още като станах министър.

- Вие се позовахте на доклад за конфликт на интереси от Инспектората на министерството. Ето го докладът - къде в него пише такова нещо, г-жо Нинова?
- Не. Позовах се на доклада на Инспектората, в който ми се препоръчва да изпратя документите в прокуратурата и на Агенцията за държавна и финансова инспекция. Между другото, точно преди три дни получих от прокуратурата едно запитване, че във връзка с образувано досъдебно производство, за което аз нямам информация кога, къде и как - от 2021 г. е, но нямам детайли - молят Министерството на икономиката да предаде всички документи на „Кинтекс". Това води на мисълта, че и там, в прокуратурата, се води разследване по тези въпроси. Но в момента, в който парламентът взе решение, че няма да изнасяме оръжие и боеприпаси, на другия ден излезе и каза „Ами аз се оттеглям, оттеглям си жалбите, махам се, тръгвам си от „Кинтекс". Това не ви ли води на мисълта, че това е било част от организирана кампания за натиск върху парламента, върху Министерство на икономиката, върху БСП.

- Организиран от кого?
- От тези говорители, които в последния месец злоупотребяваха тежко с всякакви лъжи и обвинения първо, за да внушат, че България изнася оръжие за Украйна, и второ, да намерят начина, по който да пропукат правителството, през БСП - да се оттеглим ние от кабинета и да падне правителството. В момента, в който се видя, че това не става, че парламентът реши, че няма да изнасяме оръжие и боеприпаси и правителството остава, те започнаха да се оттеглят от терена на манипулациите и на внушенията.

- На финала, моля ви, бързи отговори по политическото напрежение в страната и ролята на президента Румен Радев. Румен Радев президентът на БСП ли е все още? Да или не, моля ви?
- Е, питайте го и него. Фактите - отново, аз обичам фактите и истината - БСП го издигна за първия мандат като президент и го направи президент. Аз имам лична отговорност за това. Никой не го познаваше като политик. Срещу мен застана цялата партия тогава, да не говоря, че и цялата държава, защото Бойко Борисов беше в силата си. Един месец съм обикаляла с него по села и паланки. Той не можеше политически да говори. Всичко това бяха усилия на членове и симпатизанти на БСП. Вторият мандат също така - издигаме, подкрепяме.

- И сега - все още ли е вашият президент? Да или не, моля ви?
- Изненадват ме някои от реакциите на президента Радев. Особено тези, които засягат БСП. Появяването му и на паметник на едни хора, което взриви ситуацията в БСП, нападките му сега срещу нас, че едва ли не ние сме виновни за изнасянето на оръжията. Все още се надявам да остане обективен в оценките си.

- Кои са политическите шарлатани, за които говори Румен Радев?
- Е, нямам представа, питайте го него.

- Вие нарекохте „Продължаваме промяната" „политическото отроче на Радев, което той създаде, за да убие БСП". Но вие се събрахте с това „отроче", за да управлявате. Защо, г-жо Нинова?
- На втората част от въпроса ви - защото така ни избраха хората. Такава стана конфигурацията в парламента, че възможното правителство беше това. Защото тази промяна, която Кирил Петков и Асен Василев носеха, съвпадна с нашата битка четири години срещу статуквото, срещу модела „Борисов" и т.н. Другата част от въпроса ви е по-интересна - защо президентът ги нарича така, ако има предвид тях.

- „Политическо отроче" вие ги нарекохте.
- Не, имам предвид „шарлатани".

- А Вие разпознавате „Продължаваме промяната" в думите на президента?
- Продължавам да твърдя, че „Продължаваме промяната" са „отроче" на президента Радев. Нима не помним, че той каза, че „ако има повече министри като Кирил Петков, България ще е различна". И други цитати. Бяха в служебния кабинет, той им даде рамо на тези избори, така че там обвързаността е ясна. Сегашната ситуация ми е неясна и интересна, и странна. Вижте този общ екип - президентът Радев, Кирил Петков и Асен Василев, Стефан Янев, Мая Манолова, които тогава, така, на крилете на промяната, действаха заедно. Имаха два общи служебни кабинета. Сега там никой не говори с никого и всеки напада всекиго. И питате защо БСП е в тази конфигурация. Първо, защото народът така ни подреди при гласуването, второ, защото нашата роля в този кабинет е на здрав разум, да правим политика и със силата на разума да се опитваме да тушираме конфликтите и да търсим решения.

- Накрая: от началото на годината, когато нямаше война, досега цените на храните са скочили с 35% на едро. Как го допуснахте, г-жо Нинова?
- Причините за това са извън правителството. Това не е оправдание, разбира се, но трябва да бъдем обективни. Обаче в нашите ръце са решенията и реакциите. Ние настояваме, например, за таван на някои цени на хранителни стоки, за премахване на акциза на газ, на енергоносители, за намаляване на ДДС, за това подкрепата на българския бизнес с 300 лева на мегаватчас, например, да продължи тази подкрепа за бизнеса. Това вече е в нашите ръце. И тук мога да кажа, че се забавяме с решенията. Често ни критикуват, че ние предлагаме таван на цените и това не било пазарно. Е да, но в Испания, в Унгария, в Румъния е пазарно, защото хората се грижат за народите си. Значи и тук е възможно. Просто трябва да го направим.

- Кога да очакваме решенията, с които сте закъснели, г-жо Нинова?
- С актуализацията на бюджета, т.е. юни месец.

- Благодаря ви за този разговор.
- И аз благодаря.

Интервю на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването "Защо, г-н министър" на bTV.