Паяжините от автобусни спирки са индикатор за концентрацията на микропластмаса във въздуха
Секция: Наука
09 Май 2022 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паяжините от автобусни спирки са индикатор за концентрацията на микропластмаса във въздуха

/КРОСС/ Учени от университета "Карл фон Осиецки" в Олденбург, Германия, потвърждават предположението, че паяжините в града са индикатор за нивата на микропластмаса във въздуха, пише сп. "Science of the Total Environment".

За целите на изследването специалистите са събрали паяжини от автобусни спирки в Олденбург. За да направят сравнение и да разширят обхвата на анализа, те са взели проби от спирки на изхода на градския център, в покрайнините и в жилищен район.

Учените след това са разтворили пробите, изчиствайки ги от протеините на паяжината, след което са ги филтрирали с помощта на стъклено влакно. Филтрирането е разкрило големи количества прозрачни текстилни влакна и черни частици от износени гуми.

С помощта на пиролиза-газова хроматография- масспектрометрия експертите са установили масата на частиците микропластма във всяка от пробите. Показанията са варирали от 11,4 микрограма до 107,9 микрограма на милиграм паяжина.

Основните източници на частици микропластма са били пътната маркировка, гумите и синтетичните тъкани. Фрагментите от износени гуми се се срещали по-често от останалите - до 80 процента в някои проби.