Дмитрий Песков: Путин не възнамерява да въвежда военно положение в Русия на фона на инвазията в Украйна
Секция: Русия
11 Май 2022 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дмитрий Песков: Путин не възнамерява да въвежда военно положение в Русия на фона на инвазията в Украйна

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин не възнамерява да въвежда военно положение в страната на фона на инвазията в Украйна. Това каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БТА.

"Не, това не влиза в плановете му", каза Песков в отговор на въпрос как ще коментира изявлението на директора на Националната сигурност на САЩ Аврил Хейнс, която предположи, че Путин може да въведе в Русия военно положение за поддържане на "специалната военна операция" за защита на Донбас.

Говорителят на Кремъл опроверга предположението на бившия съветник на държавния глава Сергей Глазиев за предполагаем планиращ се в Русия държавен преврат. На въпрос на журналисти как ще опише вътрешнополитическата обстановка в Русия, Песков отговори: "Като стабилна".

"За съжаление не зная върху какво се основават тези изводи (на Глазиев), затова нищо не мога да кажа", отбеляза говорителят.

По-рано някои медии съобщиха за изявлението на Глазиев, според когото Западът подготвя в Русия държавен преврат.

Отговаряйки на въпрос как ще коментира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел за това, че Европейският съюз не може да стане посредник в преговорите между Москва и Киев, но тази роля може да бъде изиграна от Турция, Песков каза: "Преговорният процес започна без посредници и той доста вяло и безрезултатно продължава без посредници. Макар че високо оценяваме и сме признателни за усилията на нашите турски колеги за създаването на необходимите условия за среща в Истанбул".