Делян Добрев: Има Закон за конфликт на интереси, който явно никой не спазва
Секция: Интервюта
12 Май 2022 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делян Добрев: Има Закон за конфликт на интереси, който явно никой не спазва

/КРОСС/ Нашата информация е, че "Булгаргаз" купува от този посредник на 102 евро и една част от него му го продаваме обратно за 82 евро. Ще пуснем сигнал в МВР, ГДБОП и ДАНС във връзка с тази далавера. Надявам се временната парламентарна комисия да установи защо ние вече в продължение на месец купуваме отново руски газ, само че над 30 процента по-скъп, което струва на българския потребител над 100 милиона лева, коментира в БНТ "Денят започва" Делян Добрев от ГЕРБ. Той изрази надежда да не се засекрети комисията, тъй като, ако това стане, обществото няма да разбере безобразията, които са направени през последните месеци.

Ако е вярно за договорката за втечнен газ със САЩ, трябва да стане ясно каква цена е договорена и откъде ще се вкара този газ. За май и юни нямаме цена, но се казва какво да очакваме през юли. Манипулация е, защото се сравняват цени в бъдещето с цени от миналото, допълни Делян Добрев.

Той попита кои са посредниците и как са избрани и защо изобщо е трябвало да бъдат вкарани.

Поляците започнаха да купуват по-евтин газ, само че от Германия, където цената по руския договор е по-ниска. Руската цена за Гърция е по-висока, после гърците си слагат надценка. Ако ние участвахме в управлението, още февруари щяхме да преговаряме за алтернативни доставки, добави Делян Добрев.

Според него има Закон за конфликт на интереси, който явно никой не спазва.

Делян Добрев коментира и воденето на арбитражно дело от страна на България срещу Русия и "Газпром". Не трябва да навлизаме в този търговски спор, защото това би навредило на интересите на България, заяви Делян Добрев и определи предлагането за въвеждането на компенсации за физическите лица заради високите цени на горивата като "отстъпка поради страх от протести". Този опит да се потуши напрежението няма да бъде успешен, прогнозира Делян Добрев.