Борислав Гуцанов: БСП настоява минималната работна заплата да се покачи на 760 лв.
Секция: ПОЛИТИКА
12 Май 2022 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Гуцанов: БСП настоява минималната работна заплата да се покачи на 760 лв.

/КРОСС/ „Кабинетът се стреми по някакъв начин да облекчи и без това безкрайно тежкото състояние на всяко едно българско домакинство. Трябва да се направи така, че да има максимална справедливост и това ще се стремим да го постигнем както при представянето на целия пакет от антикризисни мерки, така и при актуализацията на бюджета." Това заяви в ефира на NovaNews председателят на парламентарната Комисия по транспорт и народен представител от „БСП за България" Борислав Гуцанов, като даде пример с антиинфлационните мерки, които се прилагат в Гърция и Испания.

По думите му има много неща, на които от БСП държат, и които се надяват с диалог и разум да бъдат приети: „Нашето виждане е минималната работна заплата да се покачи от 710 на 760 лв. Искаме да има намаляване на ДДС, особено на стоките от малката потребителска кошница, да има таван на енергоносителите и най-вече на регулируемите стоки", посочи той и допълни, че това е още един път, по който ще бъде облекчено всяко българско домакинство.

За един от най-уязвимите слоеве от населението - пенсионерите Гуцанов обясни, че настояват от 1 октомври да има осезаемо увеличаване на пенсиите със средноосигурителен доход от 2020 или 2021 година.
Според социалиста БСП не се е отказала и от налагане на таван на цените на някои стоки и обясни, че при тази мярка държавата е тази, която ще поеме разликата.
„Трябва да се провеждат разговори с "Газпром", за да се види ясно кое най-разумното като цена за българската икономика", категоричен бе Гуцанов и добави, че ако е необходимо ще бъде наложено вето за петрола. „Ние гледаме интереса на държавата и нашата икономика да се развива", каза още той.

Във връзка с предстоящия протест на работодателските организации и превозвачите социалистът заяви, че всеки има право да протестира, въпросът е да има диалог. „Затова и в Комисията по транспорт съм поканил превозвачите да обсъдим кое е най-разумното и възможното. Диалогът е този, който е ключът за решаване на проблемите, а не протестите", заключи Борислав Гуцанов.