Рекордни цени за скулптури на Дега и Пикасо на търг в Ню Йорк
Секция: КУЛТУРА
13 Май 2022 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордни цени за скулптури на Дега и Пикасо на търг в Ню Йорк

/КРОСС/ Скулптура на Едгар Дега беше продадена в четвъртък за 41,6 млн. долара на търг на Christie's в Ню Йорк, което е най-високата цена, платена на търг за произведение на френския художник, а бронз на Пабло Пикасо също счупи рекорд.

Скулптурата на Дега - "Petite danseuse de quatorze ans" изобразява млада балерина в муселинова пола с панделка в косата.

Това не е оригиналът, който е изложен в Националната художествена галерия във Вашингтон, а отливка, направена от Адриен-Орелиен Хебрар 10 години след смъртта на импресиониста през 1917 г.

Това обаче не попречи да бъде поставен нов рекорд за произведение на Дега. Скулптурата, която беше продадена вчера, е една от 12-те творби от колекцията на Ан Бас, американска бизнесдама, починала през 2020 г.

Christie's също така обяви, че "Tete de femme (Fernande)" на Пикасо вече е най-скъпата бронзова скулптура на художника, продавана някога на търг, за 48,48 млн. долара.

Испанецът държеше рекорда за най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството на XX век до понеделник вечерта, когато емблематичният портрет на Мерилин Монро от американския поп художник Анди Уорхол бе продаден за 195 млн. долара.