Явор Божанков, БСП: Законът за колекторите бе приет въпреки яростната съпротива на опозицията
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков, БСП: Законът за колекторите бе приет въпреки яростната съпротива на опозицията

/КРОСС/ „Законът за колекторите мина на първо четене в пленарна зала - с подкрепата на мнозинството и въпреки яростната съпротива на Възраждане и ГЕРБ. Той не бе приет толкова години, през които българските граждани бяха оставени на произвола на съмнителни криминални субекти да ги тормозят по всяко време, както и да ги унижават пред техните семейства, а от друга страна гражданите до сега не можеха да се защитят поради липсата на правна регламентация. Днес видяхме, че ГЕРБ и Възраждане много държат това да остане така." Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в ефира на Bulgaria on AIR.

По думите му в приетия на първо четене Закон за колекторите се регулират 3 много важни теми. „На първо място длъжниците трябва бъдат надлежно уведомявани за всяка промяна - прехвърляне на вземането, неговия размер, а също така всички дължими лихви и такси. От там нататък реда по който комуникира купувача на дълга с кредитора - колко пъти, как и по какъв начин може да го търси и как може да се защити длъжника. Също така изискване за капитала на тези дружества, защото те притискат длъжниците, но когато хората спечелят в съда се оказва, че колектора е някаква куха фирма и потърпевшите няма кого да осъдят. Но сега вече има изискване за минимум половин милион лева капитал и са въведени тежки административни санкции при нарушение", допълни Божанков.

Депутатът от левицата коментира и факта, че при Омбудсмана има над 50 хиляди жалби срещу колекторските фирми, които са от граждани, срещу които е бил упражняван произвол и подчерта, че на това вече е сложен край и то в един особено труд за страната ни и хората момент.

„Ние поехме управлението на България в един куп кризи, както и след едно лошо 12 годишно управление", категоричен бе Божанков относно текущата ситуация в страната ни и добави, че още преди месец социалистите са предвиди да има актуализация на бюджета през юли.

„Въведоха се ковид добавки към пенсиите, които ще бъдат конвертирани в инфлационни такива и също така е важно всички тези пенсии да бъдат актуализирани със средноосигурителен доход от 2020-та или 2021-вя година. Предлагаме и необлагаем минимум върху доходите, който е важна социална политика и ще струва на бюджета около 1.4 млрд. лева. В същото време става ясно, че ББР през годините е раздала на близки до Борисов и ГЕРБ кредити за близо милиард лева, които в момента се оказват лоши кредити и те не могат да бъдат събрани. Това са парите за една силна социална политика като необлагаемия минимум. Обсъждаме и намаляване на ДДС-то върху стоки от първа необходимост, както и на регулирани стоки като лекарствата", заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" относно мерките в социалната сфера и добави, че също така се предвижда облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор, както и увеличение на минималната работна заплата от 710 на 760 лева.

Според него други възможни политики са намаляването на ДДС и акциз за определени стоки, както и увеличаване на прага за регистрация по ДДС да бъде променен от 50 на 100 хиляди лева. „Намалените изсветляват сектора, стимулират потреблението и правят така, че повече пари да остават в населението", допълни Божанков.

Народният представител от левицата определени като абсолютно популистки предложенията на Възраждане за нулеви ставки върху редица стоки, защото според него дори самите те знаят, че това е невъзможно.

„Ето хората, които строят пътища излизаха няколко пъти на протест, но е голяма тема как те са работили назад в годините. Харчени са стотици милиони без обществени поръчки. Виждаме, че въпреки всички кризи бюджета е на плюс и има пари, които ние преразпределяме. Това стана, защото спряхме голяма част от схемите, които съществуваха по времето на ГЕРБ", това заяви Божанков относно възникналите протести и напрежението между превозвачите и правителството.

В заключение той каза, че коалицията е имала два избора - дали да опита да обедини изключително различни политически субекти или да се продължи по пътя на политическата криза, а последните действия и атаки от страна на президента срещу Корнелия Нинова и правителството определи като неразбираеми. „Аз не разбирам действията на Радев, който в Полша осъжда остро руската агресия и иска ефективни санкции срещу Русия, както и укрепване на фланга, а в България използва коренно различна реторика за войната", довърши Явор Божанков.