Борислав Гуцанов, БСП: Минимален праг на необлагаем минимум ще облекчи живота на семействата
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2022 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Гуцанов, БСП: Минимален праг на необлагаем минимум ще облекчи живота на семействата

/КРОСС/„Няма някой, който да не е наясно какво е реалното икономическо състояние на страната ни, в Европа и по какъв начин преживяват нашите съграждани. Тежко, трудно състояние, огромен e натиска върху икономиката, отразяващ се на всяко едно семейство." Това заяви народният представител от БСП, председател на Комисията по транспорт и съобщения и член на Изпълнителното бюро на левицата Борислав Гуцанов по време на блиц контрола в Народното събрание.

В тази връзка той зададе въпрос към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев относно предстоящата актуализация на бюджета: Започна ли подготовката за тази актуализация и какви мерки предвиждате, за да се облекчи състоянието на всяко едно българско домакинство?

„Може ли да се мисли за вдигане на минималната работна заплата на 760 - 770 лева - предложения, които ние от БСП коментирахме на няколко пъти? Или да има минимален праг на необлагаем минимум, който също да облекчи живота на семействата", коментира от трибуната Гуцанов.

Социалистът поиска да знае още дали се предвижда таван на цените на определени стоки, особено от първа необходимост, за да имат хората нужната сигурност. „Енергийните помощи, които говорим за домакинствата, хората, бизнеса и икономиката как ги виждате в тази актуализация, така че действително да можем да съхраним икономиката, дори да направим и крачка напред в тази тежка ситуация?", попита още Василев депутатът от левицата.

Борислав Гуцанов отправи апел в предстоящата актуализация да бъдат взети всички възможни мерки за облекчаване живота на домакинствата, тъй като инфлацията е много силна.

Относно българските пенсионери социалистът заяви, че над 2 млн. са в състояние, което не е най-завидното. „Като вицепремиер и министър на финансите ви моля, когато актуализацията влезе тук, видимо всяко българско семейство да почувства, че държавата е помислила за него", заключи Гуцанов.