Атанас Зафиров: Законът за колекторите се изправя срещу милиарден интерес на фирми от сивия сектор
Секция: ПОЛИТИКА
13 Май 2022 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Зафиров: Законът за колекторите се изправя срещу милиарден интерес на фирми от сивия сектор

/КРОСС/ „Коректното изписване на предлагания от нас законопроект е: Закон за събиране на вземанията по потребителските договори или така наречения Закон за колекторските фирми и чрез него ще бъде въведена регулация в бизнес, който от години тормози българското общество. Потърпевшите са хора в затруднено положение, които под някаква форма дължат пари и в един момент се оказва, че те трябва да платят значително по-големи суми от първоначалните. Понякога от задължение 100 лв. е възможно да искат от вас да платите десетократно повече." Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Nova News.

По думите му е нормално да има яростна съпротива, когато се предвижда регулация в един сив сектор, където се въртят близо 4 млрд. лв. всяка година.

„Вчера беше исторически ден, защото борбата срещу колекторите е наша дългогодишна битка", каза още зам.-председателят на БСП и добави, че има доклад на ДАНС, в който са посочени наистина ужасяващи неща.

По отношение на обвиненията от страна на ГЕРБ, че предлаганите промени целят да направят определени фирми монополисти Зафиров коментира, че в момента, поради пълната липса на каквато и да е регулация, са регистрирани 17 колекторски фирми, а на пазара оперират повече от 50, и то при липса на каквато и да е прозрачност.

„Този закон обхваща най-чувствителната част от вземанията и по-точно малките задължения на хората в най-тежко положение, а банковите кредити не влизат тук, защото са обект на регулации от страна на Закона за банките", подчерта Зафиров.

Той поясни и някои от механизмите в Закона за колекторите, като например изискването за минимален капитал от 500 хиляди лева на въпросните, за да може по този начин да бъде избегната възможността всякакви хора да се занимават с това. „Ще въведем и регистър на лицата, които могат да упражняват тази дейност, със задължителното условие те да нямат криминално минало. Всичко това се прави с цел, за да е ясно, че когато хората имат да връщат 1000 лв. - те дължат тази сума, както и законната към нея лихва, и нищо повече", допълни депутатът от левицата.

В заключение Атанас Зафиров каза, че Законът за колекторските фирми се е превърнал в един от най обсъжданите законопроекти. „Той мина през всякакви форми на обществени обсъждания - неправителствен сектор, коалиционни и експертни формати, парламентарни комисии", довърши той.